Paulus Eckhardt

Director Design & Engineering

Paulus Eckhardt

Ik geloof er heilig in dat digitalisering de sleutel is tot een succesvol bouwbedrijf, nu en in de toekomst!

Paulus Eckhardt is als directeur Design & Engineering bij Ballast Nedam Infra Projects nauw betrokken bij de digitalisering van het bouwproces en hij treedt regelmatig op als gastspreker bij gespecialiseerde congressen.

Ik heb altijd al veel affiniteit gehad met processen en de overdracht van informatie, en die affiniteit werd tijdens mijn studie Civiele Techniek eigenlijk alleen nog maar verder vergroot. Het zo efficiënt en duidelijk mogelijk overdragen van informatie helpt bij het bereiken van je doelen, en draagt daarmee bij aan het succes van het project.
Al vrij snel na mijn opleiding ben ik in het ontwerp gerold en zag dat je met 3D-modelleren perfect kunt laten zien hoe iets eruit komt te zien. Dat vereenvoudigt het gesprek over mogelijke knelpunten en risico’s, maar het stelt je ook in staat om duidelijke verwachtingen te scheppen richting de klant. In de afgelopen tien jaar is deze werkwijze sterk in ontwikkeling, er komt steeds meer data beschikbaar. Toen ik eind 2010 bij Ballast Nedam startte kwam ik met informatiemanagement in aanraking en ik ben me er verder in gaan verdiepen. Arjen Adriaanse en zijn team van het BIM-GIS Centrum hebben in die tijd de basis gelegd voor de combinatie van datamanagement met 3D-modellen, die nu de basis is voor BIM4Project.

Spreken op conferenties, spannend?

De afgelopen jaren bezocht ik af en toe al symposia. Daar hoorde ik veel nieuwe dingen, maar kwam ook tot de conclusie dat Ballast Nedam een goede visie heeft op het gebied van BIM en digitalisering. Dat mogen we wat mij betreft veel meer gaan uitdragen, en ook trots op zijn. Dat is dan ook voor mij de reden om vanaf 2018 actiever te worden op LinkedIn. Zodoende werd ik benaderd door GeoSpatial Media om op één van hun evenementen te komen vertellen over 4D-plannen. En, het bleef niet bij die ene keer. Zo spreek ik binnenkort ook op de Esri GIS conferentie. De eerste keer dat ik moest presenteren bij GEOBIM 2018 was in het Engels, en dat vond ik toch wel een beetje spannend, zeker omdat dat voor zo’n 150 man was. De tweede keer ging al een stuk soepeler, vooral ook omdat ik steeds meer in m’n eigen woorden ben gaan vertellen.

Op het podium staan, kan heel leuk zijn. Het belangrijkste is; geloof in je onderwerp en kom beslagen ten ijs met goede voorbeelden, voorbeelden waar je trots op bent. En gelukkig hebben we die bij Ballast Nedam voldoende.
Iedere keer als ik ergens moet spreken, pak ik een ander onderwerp. We hebben als Ballast Nedam genoeg te vertellen, want we hebben enorm veel mooie voorbeelden uit de praktijk. Daarnaast is BIM4Project een goede kapstok om verschillende verhalen aan op te hangen en onze kennis te delen.

Toekomst van BIM en digitalisering

In mijn huidige rol als één van de directeuren van Infra Projects, kan ik over alle fasen van het bouwproces meedenken en kan ik daardoor meer invloed uitoefenen op de ontwikkeling van BIM en digitalisering binnen Ballast Nedam.
De ontwikkelingen op het gebied van digitalisering van de bouw gaan alleen maar harder. VR, parametrisatie, robotisering en Artificial Intelligence worden in de samenleving ingezet en vinden ook steeds meer hun plek in de bouwsector
Ik geloof er heilig in dat digitalisering de sleutel is tot een succesvol bouwbedrijf, nu en in de toekomst!

Heeft u vragen aan Paulus Eckhardt, stuur hem dan een e-mail.