Ballast Nedam start met metselrobot (met écht metselwerk)

Met de komst van een metselrobot kan Ballast Nedam nog efficiënter bouwen aan nieuwe woningen. De robot met een getrainde operator verzet net zoveel werk als drie metselaars. Een perfecte match met de huidige digitalisering binnen de sector.

Ballast Nedam is eind 2021 als launching customer ingestapt bij ontwikkelaar Ropax. Dochterbedrijven Heddes Bouw & Ontwikkeling en Laudy Bouw & Ontwikkeling zijn daarmee nauw betrokken bij de laatste fase van de ontwikkeling van de robot. De partijen hebben het prototype getest en feedback gegeven op de processen en resultaten. Ook is de inzet van de robot op de bouwplaats getest.

Innovatieve manier van metselen

“De metselrobot is een goede oplossing in de huidige situatie met veel vraag naar woningen en krapte op de arbeidsmarkt", zegt Niels Doodeman, directeur van Heddes. "De innovatieve manier van metselen bespaart kosten en brengt de bouwsnelheid omhoog. Bovendien is het een duurzame oplossing die het mortelverbruik terugbrengt met 30 tot 50 procent én CO2- en NO2-uitstoot flink reduceert. Het voorkomt ook nog eens dat die schaarse metselaars fysiek overbelast raken.”

Het mortelverbruik kan worden teruggebracht met 30 tot 50 procent
Niels Doodeman Directeur Heddes Bouw & Ontwikkeling

Echte bakstenen

In tegenstelling tot veel andere metselrobots, metselt deze robot met échte stenen. Dunne (steen)strips blijven dus links liggen. En dat is niet voor niets, vertellen ontwikkelaars Jeroen-Bas Menschaar en Jelle Overtoom aan Cobouw: "Schoon metselwerk zit in het DNA van de Nederlandse bouw."

Naast het metselen, maakt de robot de stenen ook op maat. Dit gebeurt met een geïntegreerde cirkelzaag. Menschaar: "Dingen zijn nou eenmaal niet recht of vlak op de bouwplaats. Ook niet als ze uit een woningfabriek komen. Een metselaar overbrugt al die maatverschillen en afwijkingen feilloos. Onze robot doet hetzelfde dankzij alle sensoren waarmee hij is uitgerust. Want klakkeloos metselen vanuit het BIM-model kan echt niet. Nu niet en in de nabije toekomst ook niet."

Ballast Nedam gaat na de bouwvak voor het eerst met de metselrobot aan de slag. 

Terug naar: