Bouwen zonder hinder voor de scheepvaart

Een uitbreiding om concurrerend te blijven

Nieuwe ligplaatsen en kademuur voor Stena Line

Om concurrerend te blijven, wil rederij Stena Line grotere schepen inzetten. Maar de vaste ligplaats in Rotterdam was daarvoor te klein en de kade was bovendien verouderd. Daarom vroeg Havenbedrijf Rotterdam ons de capaciteit van de ligplaats uit te breiden en de kademuur te vervangen.

  • 4.150 m3 beton
  • 2 ligplaatsen
  • 870 ton wapening
RoRo-schepen vervoeren vracht die rollend het schip in- en uitgeladen worden. Op deze manier kost laden en lossen weinig tijd. In eerste instantie was maar één ligplaats gepland. Maar gedurende het project wilde Stena Line – vanwege gunstige economische vooruitzichten – nóg een tweede ligplaats.

Pas op de plaats

Onze werkzaamheden waren al in volle gang toen Havenbedrijf Rotterdam de opdracht uitbreidde. In goed overleg stopten we tijdelijk de werkzaamheden om zo de slimste werkwijze voor de aanvullende opdracht te bepalen. We besloten eerst de tweede RoRo-ligplaats te realiseren, die verder in de haven komt te liggen. Met die ligplaats creëeren we gelijk extra ruimte, zodat we de eerste ligplaats met minder hinder voor Stena Line kunnen aanpakken.

Elke dag afstemmen

Tijdens ons werk gaan de terminaloperaties aan land- en waterzijde gewoon door. Dit leek eerst vrij ingewikkeld, maar door de extra ligplaats krijgt Stena Line meer kademuur én wordt onze werkruimte vergroot. Toch kunnen we elkaar niet helemaal ontlopen. Daarom stemmen we dagelijks goed af, mede om de veiligheid te borgen van de rederijmedewerkers die hun trossen aan bolders op ons bouwterrein moeten vastmaken.

Meer informatie?

Twan Spanjers

Director Specialities Ballast Nedam Infra Projects

Sinds 2019 is Twan in dienst bij Ballast Nedam. In het verleden heeft hij diverse ervaringen opgedaan in beton- en waterbouw en grootschalig grondverzet. Bij Ballast Nedam Infra Projects bouwt Twan samen met zijn team nu aan een solide basis voor ieder bouw- en infraproject. Door als eerste in het bouwproces de juiste kwaliteit te leveren, maken ze de start van de werken succesvol.

Twan Spanjers bedrijfsdirecteur Ballast Nedam Foundation & Excavation Solutions
Terug naar