Elektrische mixercombinatie ingezet op project Prinses Amaliahaven

Duurzamer bouwen aan Nederlandse kades, wegen en tunnels, dat doet Ballast Nedam sinds begin 2023 onder andere met een 100% elektrische mixercombinatie. Deze combinatie, bestaande uit een trekker en een mixertrailer, heeft een accucapaciteit van 600 kWh en wordt opgeladen met groene stroom uit Nederlandse wind.

De elektrische mixercombinatie is de afgelopen maanden volop ingezet tijdens het beton storten op project Prinses Amaliahaven, waar Ballast Nedam meewerkt aan de uitbreiding van de Rotterdamse haven.  Als je deze inzet vergelijkt met traditioneel fossiel aangedreven materieel, dan heeft deze mixercombinatie per dag maar liefst 300 kilogram CO2 uitstoot voorkomen.

“Deze inzet heeft ons lessen geleerd over het volledig emissieloos transporteren van beton op een werk”, zegt Jos Kamphuis, adviseur duurzaamheid bij Ballast Nedam. “De inzet is goed mogelijk, de beschikbare accucapaciteit is voldoende en bovendien is het erg prettig werken met de nagenoeg geruisloze en krachtige combinatie.”

Opladen op de bouwplaats

De mixercombinatie bestaat uit een 4*2 Volvo FM Electric trekker met een 540 kWh accupakket en een mixertrailer met een eigen 60 kWh accupakket. Doordat de mixertrailer een eigen accupakket heeft, hoeft deze niet aangesloten te worden op de PTO van de trekker. Dit levert een voordeel in de actieradius op. Jos vertelt: “Tijdens de transporten over de menggranulaat puinbanen op project Prinses Amaliahaven had de truck een actieradius van circa 282 kilometer. De verwachte actieradius vanuit Volvo bedraagt ongeveer 300 kilometer, dus dit resultaat is behoorlijk goed te noemen!”

 

Opladen van de mixertrailer gebeurt ’s nachts met een 11 kW AC type 2 verbinding en voor de truck is een 43 kW AC wallbox type 2 aanwezig. Tijdens het wachten bij de betonpomp wordt het accupakket van de mixertrailer tussentijds bijgeladen. Daardoor is altijd voldoende accucapaciteit beschikbaar.

De truck had een actieradius van circa 282 kilometer
Jos Kamphuis adviseur duurzaamheid Ballast Nedam

Samen verduurzamen

De elektrische mixercombinatie is een samenwerking van Ballast Nedam, De Bruyn Transport en Koster Cultuurtechniek. Juist door het bundelen van krachten kunnen we elektrisch materieel opschalen en flexibel inzetten op duurzame projecten. De elektrische trekker heeft, voorzien van kiepertrailer, ook al werkzaamheden verricht voor een wegenbouwproject in Aalsmeer en de A24 Blankenburgverbinding in Rotterdam. Op project Dijkversterking Arnhem, een project dat een volledig emissieloze bouwplaats kent, gaat de elektrische trekker ook een belangrijke rol vervullen.

Terug naar: