Projectfinanciering met een continue focus op de toekomst

Wij brengen technische, juridische en financiële specialisten bij elkaar

Ballast Nedam Concessions

Eén van onze organisatieonderdelen

Ballast Nedam bestaat uit 18 organisatieonderdelen. Ballast Nedam Concessions (Concessions) is daar één van en komt al vanaf de start van een DBFM(O)/PPS project om de hoek kijken. Wat zij doen? Projectfinanciering aantrekken en dit combineren met juridische en commerciële expertise. Hiervoor werken zij samen met internationale banken, verzekeraars en financiële investeerders. En dit allemaal met een focus op de toekomst, want een project loopt gemiddeld twintig jaar.

Expertises combineren

Het team van Bart Buyck, Managing Director Ballast Nedam Concessions, focust zich op Publiek Private Samenwerkingen, hernieuwbare energie (zon/wind) en waste-to-energy projecten. Daarvoor brengen zij interne en externe specialisten op technisch, juridisch en financieel gebied bij elkaar. Afgestemd op het type project. Zo kunnen zij verschillende projecten ontwikkelen, bouwen, beheren, exploiteren en dit op een gezonde financiële manier uiteindelijk realiseren.

Het karakter van Ballast Nedam Concessions

“De nauwe samenwerking met veel van onze organisatieonderdelen maakt ons uniek”, vertelt Bart. “Op het gebied van hernieuwbare energie werken we vaak samen met Ballast Nedam Renewables terwijl we voor Publiek Private Samenwerkingen meer optrekken met Ballast Nedam Infra Projects of Ballast Nedam Building Projects.” Ondanks dat het team van Concessions te maken heeft met uiteenlopende specialisten, is er één ding wat zij allemaal gemeen hebben: een positieve mindset in combinatie met de focus op het laten slagen van een project. Dit zie je terug in een flexibele houding, het openstaan om te investeren in langdurige partnerschappen en de inbreng van kennis op nationaal en internationaal gebied.

Projecten financieren en realiseren

Al meer dan 140 jaar werkt Ballast Nedam met grote toewijding aan unieke landschapsiconen. Deze jarenlange ervaring in de bouw is precies wat de toegevoegde waarde creëert voor Ballast Nedam Concessions. Naast dat zij de expertise in huis hebben om complexe projecten te financieren, kunnen zij hetzelfde project uiteindelijk ook realiseren en onderhouden. Daarbij komt de jarenlange ervaring van Ballast Nedam op het gebied van civiele projecten, een eigen ontwerp- en engineeringsafdeling en de mogelijkheid om internationale projectfinanciering aan te trekken goed van pas.

Ballast Nedam heeft jarenlange kennis en ervaring als aannemer, maar kan ook de rol van investeerder in financieringsprojecten op zich nemen. Een unieke combinatie in de markt. Dit succes leidt tot een aantal primeurs voor Ballast Nedam Concessions in Nederland. Zo is voor het DBFM-project A24 Blankenburgverbinding voor het eerst samengewerkt met Koreaanse investeerders. PPS project Justitieel Complex Zaanstad is gerealiseerd met institutionele investeerders en werd als eerste Nederlandse PPS-project volledig energieneutraal opgeleverd.

Een selectie van projecten

Ballast Nedam Concessions heeft al tientallen uitdagende projecten op haar naam staan. Een selectie van het portfolio:

30 jaar ervaring met Publiek Private Samenwerkingen

De Nederlandse overheid gebruikt het PPS-model zeer actief om projecten te realiseren. Maar ook bij lagere overheden en in het buitenland is deze wijze van marktbenadering steeds vaker zichtbaar. Zo’n soort project vraagt om een integrale benadering van alle projectaspecten - zoals financiering, de werkelijke realisatie en het onderhoud - voor een eerlijke prijs-kwaliteitverhouding. En dat is precies wat Ballast Nedam Concessions al ruim dertig jaar doet. Door projecten te financieren zoals Hart van Zuid in Rotterdam, geven zij stadsdelen een nieuwe impuls. Daarnaast zijn zij aandeelhouder in het project A9 Gaasperdammerweg, waarmee zij bijdragen aan een betere bereikbaarheid van de noordelijke Randstad. En zij stellen bijvoorbeeld Justitieel Complex Zaanstad beschikbaar waarbij Ballast Nedam de realisatie en het beheer verzorgt.

Duurzaam te werk gaan

In een tijd waarin de aanpak van het klimaatprobleem steeds belangrijker wordt, wint een duurzame kijk op de realisatie van projecten het aan populariteit. Ballast Nedam heeft zich daarom gecommitteerd aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en heeft als doel gesteld om in 2030 haar eigen energie op te wekken. Bovendien wil Ballast Nedam niet alleen zélf verduurzamen, maar wil het ook bijdragen aan de verduurzaming van heel Nederland. Daarom wordt vanuit Ballast Nedam Concessions meegedacht over de financiering van duurzame oplossingen. Zo is het energienetwerk van het Justitiële Complex in Zaanstad bijvoorbeeld direct gekoppeld aan een windmolen en bestaat het dak uit zonnepanelen. En binnen het project A9 Gaasperdammerweg is geïnvesteerd in zo’n 5.500 zonnepanelen en 15 kilometer aan reflecterend asfalt.

Bouwer en financier blijven samenbrengen

Het doel voor de toekomst is duidelijk: Ballast Nedam Concessions blijft de brug slaan tussen de bouwer en financier om hiermee integrale complexe projecten te realiseren. Binnen deze projecten blijven zij nauw samenwerken met de opdrachtgever om Publiek Private Samenwerkingen, hernieuwbare energie (zon/wind) en afval-naar-energie projecten te laten slagen.

Meer informatie?

Bart Buyck

Managing Director Ballast Nedam Concessions

Sinds 20018 is Bart Buyck Managing Director van Ballast Nedam Concessions. Bart brengt de technische, financiële en juridische disciplines bij elkaar met als doel om een project te kunnen structureren, zodat deze financierbaar is voor zowel eigen als vreemd vermogen. Uiteindelijk levert dit mooie businesscases op voor Ballast Nedam, waarmee we als bedrijf een verschil kunnen maken.