Traineeship bij Ballast Nedam

Een springplank in de bouw

Van trainee tot projectontwikkelaar: Rosa deed het

Het Ballast Nedam traineeprogramma bestaat uit een periode op de bouwplaats afgewisseld met een aantal maanden op het hoofdkantoor. Rosa Bos doorliep haar traineeship in 2020 en kreeg in 2021 een contract bij Ballast Nedam Development. "Het is een soort pressure cooker: in een jaar word je helemaal klaargestoomd om te gaan werken op een plek die bij je past."

“Toen ik in 2020 als trainee startte bij Ballast Nedam, had ik net mijn master construction management en engineering aan de TU Delft afgerond. Ik wilde graag dicht bij de praktijk werken. Het liefst bij een grote, internationale aannemer. Zo ben ik bij Ballast Nedam terechtgekomen”, vertelt Rosa Bos, inmiddels projectontwikkelaar bij Ballast Nedam Development.

Het traineeship dat Rosa volgde, duurt een jaar en geeft een mooi inkijkje in het bedrijf. “Eerst loop je een half jaar mee op twee afdelingen op kantoor en het laatste half jaar werk je op de bouwplaats. In mijn geval heb ik eerst op de afdelingen Planning & logistiek en Calculatie gewerkt. Daarna ben ik op de bouwplaats van Galaxy Tower in Utrecht aan de slag gegaan. Zat ik ineens ‘s morgens in de keet tussen de bouwvakkers. Geweldig”, lacht Rosa. 

Drijfveren 

De Galaxy Tower is een ruim 90 meter hoge toren op het Jaarbeursplein in Utrecht met appartementen en een hotel. Het wordt een duurzaam en gasloos gebouw met groene daktuinen en zonnepanelen. “Een heel mooi project en ontzettend tof om een half jaar lang met je voeten in de klei te staan.”

Inmiddels heeft Rosa haar traineeship bij Ballast Nedam afgerond. Ze kijkt er met veel plezier op terug. “Je leert het bedrijf in korte tijd en op een laagdrempelige manier goed kennen. En het is heel leerzaam om op verschillende afdelingen mee te kijken. Daardoor ontdek je wat je zoekt in een baan en wat juist niet. Dat is fijn, zeker als je net van de universiteit komt”, vertelt Rosa. “Wat ik ook een groot pluspunt van het traineeship vind, is dat je regelmatig ontwikkelgesprekken hebt en volop de ruimte krijgt om te ontdekken wat jouw drijfveren en ambities zijn.” 

“Ik ben afgestudeerd op het onderwerp circulaire bouw en wilde daar binnen Ballast Nedam ook graag wat mee doen. Zo raakte ik betrokken bij het circulaire platform CB’23. Daarin werken we met verschillende partijen uit de bouw en de overheid aan uniforme afspraken over circulair bouwen in 2023."

"Daarnaast geef ik met en voor mijn collega’s webinars over onder andere circulair bouwen. Heel leuk om te doen.” Rosa vertelt dat het bij een bestaand project zoals de Galaxy Tower lastiger is om alsnog met circulair bouwen aan de slag te gaan. “Je kunt bijvoorbeeld wel de afvalscheiding inzichtelijk maken en mogelijk verbeteren, maar de belangrijkste keuzes rondom circulair bouwen zijn bij een bestaand project al gemaakt.”  

Projectontwikkeling

“Omdat ik ook op de projecten meer met duurzaam bouwen bezig wilde zijn, ben ik een keer koffie gaan drinken bij Ballast Nedam Development. Dit organisatieonderdeeelfdeling staat helemaal aan het begin van een project, dus hier kun je echt je stempel drukken op de bouw. Bijvoorbeeld als het gaat om circulair bouwen. Ik was meteen enthousiast.”

Na haar traineeship is Rosa dan ook gestart als projectontwikkelaar bij Ballast Nedam Development. “Tot nu toe bevalt het heel goed. Ik hou me vooral bezig met gebiedsontwikkeling in het zuiden van het land. Een voorbeeld is project Berckelbosch in Eindhoven. Hier bouwen we energieneutrale woningen met veel aandacht voor de leefomgeving en de natuur. Het project won zelfs een prijs voor meest natuurinclusieve woonwijk van Nederland.”

Hier kun je écht je stempel drukken op de bouw
Rosa Bos Ballast Nedam Development
Inmiddels heeft Rosa ook haar eerste eigen project in het Brabantse Heeze. “We zitten nu in de ontwerpfase en starten waarschijnlijk volgend jaar met de verkoop. Ons plan is om hier een aantal volledig biobased woningen te bouwen. Huizen die CO2 opslaan in plaats van uitstoten en energie produceren in plaats van gebruiken; hoe mooi is dat? Ik ben ook aan het kijken welke hergebruikte materialen we kunnen gebruiken en hoe we zo circulair mogelijk kunnen bouwen. Ja, als projectontwikkelaar kan ik echt mijn ei kwijt.” 

Cruciale rol 

En zo zit Rosa helemaal op haar plek in de bouw. “Ik zou niet in een andere sector willen werken. Vooral het makersaspect trekt me aan. Je creëert echt iets: een thuis en leefomgeving voor meerdere generaties bewoners. Tegelijkertijd is de bouw een van de meest vervuilende sectoren. De bouwsector speelt dan ook een cruciale rol in het klimaatbeleid. Gelukkig zijn steeds meer bouwers zich daarvan bewust. Ook Ballast Nedam timmert flink aan de weg als het gaat om duurzaam en circulair bouwen", zegt Rosa.

“En starters die geïnteresseerd zijn in de bouw, raad ik zeker aan om het traineeship te volgen. Het is een soort pressure cooker: in een jaar word je helemaal klaargestoomd om te gaan werken op een plek die bij je past.” 

Meer informatie over traineeships bij Ballast Nedam?

Maria het Lam

Campus recruiter

Elke dag is Maria op zoek naar het beste talent voor onze uitdagende stages en traineeships! Wil jij meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op.

Terug naar: