Luxe hotel en appartementen in hartje Utrecht

Een bijzondere toren

Galaxy Tower

Op 7 mei 2018 startte iets groots: de bouw van Galaxy Tower op het Jaarbeursplein in Utrecht. Ballast Nedam bouwt een 92 meter hoge toren met een ondergrondse parkeergarage, een luxe Amrâth Hôtel met 254 kamers en daarbovenop nog eens 317 appartementen. De toren heeft een opvallende structuur met daktuinen en wordt volledig bekleed met keramiek.

  • 92 meter hoge toren
  • 254 kamers
  • 317 appartementen
  • 28.500 m3 beton

Veel verschillende technieken

Voor al deze onderdelen van de toren zijn verschillende bouwtechnieken nodig. Voor de wanden van de bouwkuip hebben we geen damwanden in de grond getrild, maar maakten we gebruik van trillingvrije diepwandtechnieken. De funderingspalen boorden we. Vanwege het open ontwerp hebben de fundering en de onderste drie etages een traditionele constructie en gaat het daarboven over op tunnelbouw. Die tunnelbekisting is te vergelijken met een enorme, zware doos waarop de wanden en vloeren gestort worden. Als dat klaar is, halen we de tunnel er tussenuit en herhaalt het proces zich in een ander gedeelte van de toren.

550 betonmixers

Om de 92 meter hoge toren te kunnen dragen, is een zware fundering nodig. In totaal hadden we 550 betonmixers nodig om de benodigde 28.500 m3 beton te kunnen storten. Die klus zorgde voor 45 uur onafgebroken werk, maar daarmee is het hoofdstuk nog niet gesloten. De toren wordt vanuit de kern in het midden opgebouwd, waar een betonpomp het beton omhoog pompt wanneer aan een nieuwe etage wordt gewerkt. Als de verdieping klaar is, verhuist de betonpomp mee naar boven.

Eén torenkraan

Het gebied rondom Galaxy Tower is nog volop in ontwikkeling en vraagt om een strakke planning van beweegruimte en logistiek. De enige torenkraan op de bouwplaats reserveren we daarom exclusief voor de ruwbouw en de gevel. Die kraan wordt tijdens de tunnelbouw ook ingezet om de tunnels van de ene naar de andere kant van het gebouw te verplaatsen. De overige bevoorrading gaat via de personen- en goederenlift.

Groene toren

De toren heeft een hoge duurzaamheidsfactor door de groene daktuinen en de zonnepanelen in de gevel en op de daken. In de bodem zit een warmte koude opslag en als kers op de taart worden de 317 woningen gasloos. Daarmee is Galaxy Tower na oplevering een groene toevoeging op het Utrechtse Jaarbeursplein.

Meer informatie?

Halbe Veenstra

Managing Director Ballast Nedam Building Projects

Sinds 1 maart 2021 bekleedt Halbe de functie van Managing Director bij Ballast Nedam Building Projects. Hij is verantwoordelijk voor de oplevering van bouwprojecten, waarbij de tevredenheid van klanten en belanghebbenden voorop staat.

Terug naar