Extra kennisdeling in de Nationale Klimaatweek 2022

In de Nationale Klimaatweek 2022 inspireerde ons duurzaamheidsteam de gehele organisatie met praktijkvoorbeelden en kansen om onze CO2-emissies verder te verlagen. Zo dagen we elkaar uit om te leren, ontdekken, groeien en onze duurzaamheidsdoelen in 2030 te behalen: CO2-neutrale bouwplaatsen, 100% afvalvrij en 50% circulair.

Ballast Nedam blijft zichzelf verder verbeteren om projecten zo duurzaam mogelijk uit te kunnen voeren. 5 voorbeelden:

1. Eigen stroomvoorziening

Op het project Oostzijderpark Zaandam van Heddes Bouw & Ontwikkeling is ervaring opgedaan met de toepassing van een batterij-pakket voor de stroomvoorziening op het project. Het batterij-pakket wordt gevoed door de zonnepanelen gelegen op het dak van de keet. Als back up is hier een kleine aggregaat aan toegevoegd. Op dit project tilt de torenkraan van Ballast Nedam op batterij-kracht gevoed door zonnepanelen. En het mooie is: het zijn tweedehands panelen van Marktplaats!

2. Een nog beter energielabel

Wist je dat alle grondgebonden woningen uit onze eigen ontwikkelingen een beter energielabel hebben dan dat het Bouwbesluit van ons eist? Het Bouwbesluit vereist voor BENG 2 een maximum van 30 kWh/m2 (Energielabel A+++). Onze woningen hebben BENG 2 ≤ 0 kWh/m2 (dat is Energielabel A++++!). Dit betekent dat de woningen alle energie voor installaties zélf opwekken. Hierdoor zijn ze voor bijvoorbeeld verwarming, koeling, tapwater en ventilatie niet afhankelijk van energiecentrales.

In 2021 zijn er 75.000 nieuwe woningen gebouwd volgens de cijfers van het CBS. Als al deze 75.000 nieuwbouw woningen ons Ballast Nedam-beleid zouden volgen, dan zou dit een reductie op de CO2-uitstoot opleveren van 107.750.000 kg ten opzichte van woningen die voldoen aan de minimum eisen van het bouwbesluit. Ter vergelijking: dit komt overeen met de CO2-uitstoot per individuele reiziger om 862.009 keer te vliegen van Amsterdam naar Parijs.

3. Bouwen met hout

Biobased materialen komen uit de levende natuur: bijvoorbeeld planten, bomen, dierlijk materiaal, schimmels, bacteriën en algen. Het zijn materialen die tijdens de levensduur van een gebouw opnieuw kunnen groeien. Binnen de biobased materialen is hout één van onze meest belangrijke duurzame grondstoffen.

Enkele voorbeelden:

  • Bij project Horizons Amsterdam, een ontwikkeling van Ballast Nedam Development, wordt groot ingezet op biobased: een houten constructie van kolommen-balken met een CLT-vloer met FSC-keurmerk, demontabele HSB gevelelementen met cellulose isolatie en houten gevelbekleding. 
  • Met het natuurhuis laat Ballast Nedam Development zien dat biobased bouwen ook bij projectmatige woningbouw toegepast kan worden. Door gebruik te maken van prefab HSB-stropanelen (tot 5 lagen dragend) kan er betaalbaar én op grote schaal biobased gebouwd worden. 
  • In Oirschot realiseerde Ballast Nedam Park & Connect de Stönner-Meijwaardbrug. Een brug met een ingenieuze vakwerkconstructie van massief houten balken en stalen trekstangen met overspanning van 40 meter.

4. Het dak op

Ballast Nedam wekt het komende jaar circa 1.765.000 kWh aan eigen groene stroom op. Dit is ongeveer 13% van ons totale verbruik! Hoe we dat doen? Op de keten van verschillende projecten en kantoren zijn het afgelopen jaar zonnepanelen gelegd. Een belangrijke volgende stap is de mogelijke inzet van onze eigen windmolens, waar we 50% eigenaar van zijn, in te zetten voor ons eigen verbruik. 

Bekijk de video om meer te weten te komen over de zonnepanelen:

2.480 zonnepanelen in Almere

Bekijk video

5. Groene investeringen

Met investeringen zoals green energy sproeiwagens, een elektrische wals en duurzame bouwketen worden onze bouwplaatsen steeds een stapje groener. Een volgende stap is het elektrificeren van het transport. In 2023 willen we dat de aan- en afvoer van asfalt emissieloos is. Hier werken we hard aan, samen met onze vaste partners voor asfalttransport.

Deze ontwikkelingen dragen bij aan het behalen van onze duurzame doelstellingen. Meer over dit thema? Bekijk de duurzaamheidspagina.

Terug naar: