Ballast Nedam gaat honderden eengezinswoningen renoveren en verduurzamen

Ballast Nedam Zuid heeft een driejarig raamcontract met woningbouwcorporatie Woonbedrijf getekend voor de renovatie en verduurzaming van 311 woningen in de regio Eindhoven. Hierbij staat ook een optie voor een daaropvolgend zesjarig contract met zo’n 1200 woningen.

De renovatiewerkzaamheden zijn onderdeel van een uitzonderlijk project, waarbij opdrachtgever Woonbedrijf in totaal 7000 tot 8000 naoorlogse eengezinswoningen renoveert. De omvang van het project heeft ertoe geleid dat het wordt uitgevoerd door vier aannemers: Ballast Nedam Zuid, BAM Wonen BV, Groenen Van Santvoort bouwcombinatie en Caspar de Haan.

De renovatie is een grote stap in het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen voor de gemeente Eindhoven. Deze eengezinswoningen hebben nu nog een laag energielabel, maar door de renovatie gaat het energielabel met 3 tot 4 stappen omhoog.

Werkzaamheden in overleg met de bewoners

In nauw overleg met de bewoners worden de huizen geïsoleerd en de gevels verbeterd. Als het nodig is en als de bewoners instemmen, worden ook badkamers, keukens en toiletten vernieuwd. “Samen met de bewoners brengen we de werkzaamheden per woning in kaart”, zegt Jack Koch, Managing Director Ballast Nedam Zuid. “In het verleden deed de opdrachtgever deze inventarisatie zelf, maar nu wij dit voor onze rekening nemen, kunnen we slim gebruik maken van onze capaciteit om een groot aantal huizen tegelijkertijd te renoveren.”

Samen met de bewoners brengen we de werkzaamheden in kaart
Jack Koch Managing Director Ballast Nedam Zuid

Continu leren

De werkzaamheden worden in groepen van 75 woningen tegelijk uitgevoerd. Na elke groep bespreken de vier aannemers met Woonbedrijf hoe het is verlopen. Wat is er opgevallen? Hoe kunnen we het de volgende keer nog duurzamer, klantvriendelijker en efficiënter uitvoeren? Ingrid de Boer, Algemeen Directeur van Woonbedrijf is blij met deze vernieuwende aanpak: “Fijn en ongestoord wonen staat op nummer één. Juist in een renovatietraject staat dat onder druk. Samen zorgen we ervoor dat er goede afspraken worden gemaakt met elke bewoner en aannemer. Voor, tijdens en na de renovatiewerkzaamheden.”

Dit najaar horen bewoners wat de renovatie voor hen betekent. De renovatie wordt uitgevoerd als minstens 70% van de bewoners het plan goedkeurt. Ballast Nedam en andere aannemers gaan elk in hun ‘eigen’ buurt aan de slag en begeleiden de bewoners in het hele proces. Begin 2022 start Woonbedrijf met de eerste huizen.

Terug naar