Toe aan versterking: de Rijnkade in Arnhem

Samen bouwen aan een veilige dijk

Versterking Rijnkade Arnhem

Nederland veilig en droog houden. Dat is het doel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma, waarin ruim 1.500 kilometer aan dijken wordt versterkt. Een van die dijken is de Rijnkade in Arnhem. Deze dijkversterking is in handen van bouwcombinatie SAMEN, een samenwerking tussen Van der Ven, Ballast Nedam en Hakkers. In opdracht van Waterschap Rijn en IJssel en gemeente Arnhem zorgen we ervoor dat de Rijnkade weer 100 jaar meekan.

  • 1,2 kilometer dijkversterking
  • 5500 kuub hergebruikt zand
  • 350 meter damwand

Elektrisch bouwmaterieel

Nagenoeg al het bouwmaterieel dat we op de bouwplaats gebruiken is volledig elektrisch. En ook de knijperauto die de materialen vanaf de landhub naar de kade brengt, is elektrisch. Dit zorgt voor minder CO2-uitstoot én minder geluidsoverlast.

Doordat we midden in de stad aan het werk zijn, hebben we te maken met extra uitdagingen op het gebied van veiligheid en bereikbaarheid. Daarom pakken we eerst de lage kade en keermuur aan. Daarna volgt de hoge kade en dat doen we in kleine stukjes. Zo hebben de omwonenden zo min mogelijk last van de werkzaamheden.

Transport via het water

Bijna al het betonwerk voeren we aan via het water vanuit onze waterhub. Dat scheelt een hoop transportbewegingen door de Arnhemse binnenstad. We hebben ook een landhub, waar bijvoorbeeld de rioolputten, rioolbuizen en straatstenen vandaan komen. Vanuit deze landhub vertrekken we altijd met een volle vrachtwagen, zodat we zo min mogelijk op en neer hoeven te rijden.

Prefab betonwerk

Het prefab betonwerk kan meteen vanaf het water op de kade worden gemonteerd. We hoeven dus ter plekke bijna geen beton te storten. Daardoor kunnen we de opdracht sneller en schoner uitvoeren. Ook het hergebruik van bestaande materialen speelt een grote rol. Zo gaan we de stenen, de basaltbekleding van de huidige kering en ongeveer 5.500 kuub aan zand hergebruiken. Als alles volgens plan verloopt, is de Arnhemse Rijnkade in 2025 weer helemaal klaar voor de toekomst.

Meer informatie?

Twan Spanjers

Director Specialities Ballast Nedam Infra Projects

Sinds 2019 is Twan in dienst bij Ballast Nedam. In het verleden heeft hij diverse ervaringen opgedaan in beton- en waterbouw en grootschalig grondverzet. Bij Ballast Nedam Infra Projects bouwt Twan samen met zijn team nu aan een solide basis voor ieder bouw- en infraproject. Door als eerste in het bouwproces de juiste kwaliteit te leveren, maken ze de start van de werken succesvol.

Twan Spanjers bedrijfsdirecteur Ballast Nedam Foundation & Excavation Solutions
Terug naar