Wij voorzien zeven dorpen van schoon drinkwater

Realiseren van een waterzuivering aangesloten op een nieuw leidingnetwerk

Watervoorziening Hemmathagama

In het gebied van Hemmathagama (Sri Lanka) ontspringt de rivier de Auphinella bovenop een berg. Momenteel drinken de inwoners van zeven dorpen in het gebied nog ongezuiverd rivierwater. De bouw van een intake en waterzuivering, aangesloten op een compleet nieuw leidingnetwerk, brengt daarin verandering. Schoon drinkwater betekent minder ziektes en minder druk op de gezondheidszorg.

  • 17.000 Huishoudens
  • 21.000 m3 Watercapaciteit
  • 111 kilometer Leidingen
Het bergachtige terrein heeft een groot voordeel. Door de hoogteverschillen kan de watervoorziening gebruik maken van de zwaartekracht voor de distributie. Er zijn geen waterpompen nodig. Dat maakt het niet alleen goedkoper, maar minimaliseert ook de impact op het milieu.

Goed omgevingsmanagement

Ballast Nedam verzorgt het project van ontwerp tot en met de aansluiting op 17.000 huizen, inclusief de plaatsing van watermeters. Omdat de 17.000 huizen verspreid zijn over zeven dorpen, is goed omgevingsmanagement essentieel. De leidingen lopen – deels ondergronds, deels bovengronds – over het terrein van veel verschillende eigenaren en in ieder dorp komt een apart waterreservoir. Voor de afspraken die daarover in ieder dorp moeten worden gemaakt, zet Ballast Nedam een Sri Lankaanse omgevingsmanager in.

Nederlands/Sri Lankaanse samenwerking

Veel van het benodigde materiaal – zoals de buizen en afsluiters – wordt vanuit Nederland geleverd. Ter plekke is het een ervaren Sri Lankaanse aannemer die de leidingen legt en de aansluiting op de huizen verzorgt. Ballast Nedam heeft een eigen projectmanagement team van tien mensen, met een kantoor in Colombo bij de opdrachtgever in de buurt, op zo’n drie uur rijden van het werk. De laatste drie maanden van het project traint Ballast Nedam het Sri Lankaanse team dat straks het onderhoud en de bediening van de waterzuivering doet.

Terug naar