Kennis en kunde overzees samengebracht

Gloednieuw ziekenhuis op de Antillen

Curaçao Medical Center

In een complex binnenstedelijk gebied heeft Ballast Nedam het Curaçao Medical Center gerealiseerd. Een modern ziekenhuis, dat bijdraagt aan de vooruitgang van de gezondheidszorg op het eiland Curaçao. Bovendien staat dit project symbool voor het efficiënt leveren van kennis en mankracht overzees, voor zowel de ontwerp- als de bouwfase. Dit gecombineerd met een goede samenwerking op nationaal en internationaal niveau, zorgde voor een succesvolle oplevering eind 2019.

  • 61.000 m2 oppervlakte
  • 80 procent lokale arbeidskrachten
  • 400 prefab elementen

Gebaseerd op Nederlandse standaarden

Het 160 jaar oude gebouw van het St. Elisabeth Hospitaal stond goede gezondheidszorg op Curaçao in de weg. Daarom realiseerden we in opdracht van de overheid van Curaçao een gloednieuw ziekenhuis, van maar liefst 61.000 m2. Achter de kleurrijke gevels vind je meer dan driehonderd bedden, zes operatiekamers en de meest moderne medische apparatuur. Allemaal gebaseerd op de Nederlandse en Europese standaarden. Zo verbeteren we het welzijn van patiënten in het Caribisch gebied, voor nu en later.

Een gevoel van thuis

Een modern ziekenhuis met een herkenbaar Caribisch tintje. Samen met EGM architecten en OZ architecten zijn we op zoek gegaan naar een ontwerp dat voor de Curaçaoënaars aanvoelt als thuis. Dit heeft zich vertaald in een gebouw dat is gegroepeerd rondom een groot centraal atrium, met hieronder een 2-laagse parkeergarage. Met als finishing touch: uitzicht op de Caribische zee, iconische kleuren op de vleugels en grote fotoprints aan de muren die verwijzen naar de rijke cultuur en natuur van het eiland.

LEED Gold certificering

Het Curaçao Medical Center gaat voor duurzaam. En hiervoor maken we goed gebruik van het tropische klimaat. De gevels zijn zo ontworpen dat ze het in overvloed aanwezige daglicht benutten en anderzijds de directe zoninstraling tegenhouden. Ook is er een duurzame oplossing voor het condenswater. Dit wordt namelijk opgevangen en hergebruikt voor de irrigatie van de daktuinen. Alle duurzame oplossingen samen maken dat het ziekenhuis 30% efficiënter met haar energie omgaat.


Samenwerken met de locals

Werken in het buitenland staat praktisch synoniem voor samenwerken. We bundelen onze eigen kennis met die van Rönesans Holding en combineerden dit in de uitvoering met lokale mankracht. Ongeveer 80% van de bestede manuren op het project is uitgevoerd door lokale arbeidskrachten. Deze manier van samenwerken daagt ons uit, wegens de verschillen in taal en cultuur. Daarom investeerde Ballast Nedam veel tijd in het maken van afspraken, het geven van uitleg en het delen van kennis en ervaring met betrokkenen. Dit levert niet alleen voordelen op voor ons, maar ook voor Curaçao bij toekomstige projecten.

Zelfgemaakte Prefab gevelelementen

Een primeur voor Curaçao: werken met prefab gevelelementen. In de planning was het van belang om snel te starten met het sluiten van de gevel. In combinatie met de hoge repetitie factor, was de keuze om prefab spouwbladen te gebruiken snel gemaakt. Maar wat doe je als hiervoor geen prefab fabriek gevestigd is op het eiland? Dan maak je het zelf! Op de speciaal ingerichte Prefab Yard op de bouwplaats is in samenwerking met Dijkhor-Construx een hydraulische kanteltafel ontwikkeld. Zo hebben we in anderhalf jaar welgeteld 400 elementen gerealiseerd voor de bouw van het ziekenhuis.

Terug naar