Een omvangrijke garage voor 2.600 auto's

De vakantie beginnen met comfortabel parkeren

Premium parkeergarage P3 Schiphol

Op veel luchthavens is parkeren een opgave. Afgelegen, onooglijk, onprettig en onhandig. Niet in P3 van Amsterdam Airport Schiphol. In deze premium parkeergarage begint je vakantie al met comfortabel parkeren. Nog geen zeven minuten nadat een automobilist de garage betreedt, stapt hij al zorgeloos in de snelbus naar de terminal.

  • 2.600 parkeerplekken
  • 5 bovengrondse parkeerlagen

Efficiënt en comfortabel parkeren

Veel reizigers zien op tegen parkeren op een luchthaven. Afgelegen, zoeken naar een plekje, slepen met bagage. Schiphol wil juist efficiënt en comfortabel zijn. Om die reden stroomlijnden ze alle processen, bijvoorbeeld hun security. Het parkeren moest snel en zorgeloos worden. Dat waren de uitgangspunten voor een vernieuwde P3.

Oplossing

We ontwierpen een omvangrijke garage voor 2.600 auto’s, waarbij we zorgden voor een uitgekiende routing, zodat je vanzelfsprekend je weg en een plekje vindt. Eenrichting, linksdraaiend en geen hellingbaan, maar ‘wokkels’ naar de volgende verdieping. We kozen voor kolomvrije overspanningen zodat het zicht vrij blijft. Dat biedt sociale veiligheid en helpt bij snelle oriëntatie. Ook het centrale trappenhuis helpt daarbij, een geel baken dat je van alle kanten direct ziet. Al met al een uiterst doelmatige garage.

Aanpak

De samenwerking liep gesmeerd. Voor de uitwerking van het ontwerp zaten we twee dagen in de week bij de opdrachtgever op kantoor. Die korte lijnen zorgden voor prettige afstemming. Schiphol werkt met diverse eigen aannemers en belegde de coördinatie bij ons. We werkten LEAN als een team samen, ieder nam zelf zijn verantwoordelijkheid voor tijdige uitvoering en de impact op andermans werk. Dat commitment leidde tot een efficiënt proces van samenwerking en een hoge kwaliteit in uitvoering.

Resultaat

Het gebouw is vrijwel identiek aan de initiële artist impression. Het functionele ontwerp met hoogwaardige afwerking pakt bovendien goed uit in praktijk. P3 is altijd druk bezocht. Zelfs als het druk is, stapt een automobilist binnen uiterlijk zeven minuten al zorgeloos in de snelbus. Een comfortabele start van de vakantie.

Terug naar