Acht specialistische ziekenhuizen op 1.000.000 m2

De beste gezondheidszorg in het hart van Istanbul

Başakşehir Çam & Sakura City Hospital

In 2016 startte Rönesans Holding een immens project: het Başakşehir Çam & Sakura City Hospital in Istanbul. Sinds de oplevering kan dit ziekenhuiscomplex dagelijks zorg bieden aan 32.600 patiënten, verspreid over acht gespecialiseerde ziekenhuizen. Tegelijkertijd is dit het op twee na grootste investeringsproject voor de gezondheidszorg in Turkije, met een waarde van ongeveer €1,2 miljard euro.

  • 2.068 seismische isolatoren
  • 1 miljoen m2 oppervlakte
  • 32 maanden realisatietijd

Acht specialistische ziekenhuizen

In opdracht van het Turkse ministerie van Volksgezondheid realiseerde Rönesans Holding het Başakşehir Çam & Sakura City Hospital. Een nieuw ziekenhuiscomplex dat symbool staat de beste gezondheidszorg voor Istanbul en omstreken. Op ruim één miljoen vierkante meter bouwen zij acht gespecialiseerde ziekenhuizen, met een totale capaciteit van 2682 bedden. Het hoofdgebouw huisvest zes zorgspecialismen, waaronder kindergeneeskunde, oncologische geneeskunde en vasculaire geneeskunde. De twee aangrenzende gebouwen bieden alle zorg op het gebied van psychiatrie, fysiotherapie en revalidatie.

Seismische isolatoren

Het ziekenhuiscomplex bevindt zich in de wijk Başakşehir: een regio dat bekend staat als aardbevingsgebied. In de ontwerpfase is daarom gezocht naar aardbevingsproof oplossingen, zodat het complex voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen. Zo zijn er tussen de fundering en de bovenbouw van het ziekenhuis meer dan tweeduizend seismische isolatoren geplaatst om schokken op te vangen. Bovendien maken deze isolatoren het mogelijk om tijdens een zware aardbeving het gebouw te laten verschuiven. Tot wel zestig centimeter. Zo kan het ziekenhuis altijd haar deuren open blijven houden.

Çam ve Sakura

Het project is een succesverhaal op het gebied van ontwikkeling, realisatietijd en veiligheid. Zelfs is dit bekroond met een verwijzing in de naam van het ziekenhuiscomplex. De woorden ‘Çam ve Sakura’, wat dennen in het Turks en kersenbloesem in het Japans betekent, refereren naar de samenwerking tussen het Turkse Renaissance Healthcare Investment en het Japanse Sonitz Corp. En niet onbelangrijk: door deze nauwe samenwerking is het ziekenhuis in een recordtijd van 32 maanden opgeleverd met een verzuimcijfer van 0,14 op 10.000 medewerkers.