5 bruggen in het hart van Guinee

Een oplossing voor drukte en onveiligheid op de weg

Vijf Bruggen-project in Guinee

Beter bereikbare stadswijken, grotere economische kansen voor de inwoners en snellere routes naar ziekenhuizen: dat zijn enkele doelen van het Vijf Bruggen-project in Conakry, de drukke hoofdstad van Guinee. Ballast Nedam realiseert 5 bruggen en 12 kilometer aan wegdek samen met Nederlandse bedrijven, Dijkstaal International, Invest International en de overheden van Nederland en Guinee.

  • 5 bruggen
  • 764 meter totale bruglengte
  • 12 wegdek km

Rustiger en veiliger reizen

Het verkeer in het hart van Guinee is drukker dan ooit. De 5 stalen bruggen gaan de drukte op de wegen verlichten en maken het veiliger om van A naar B te komen. De bruggen zijn opgebouwd uit stalen trusses met een lengte van 48 meter en krijgen twee rijstroken. De Kassonyah (96 meter lengte), Koroty en Demoudoulla (144 meter lengte) en Kissosso en Kakimbo (192 meter lengte) krijgen aan beide kanten een voetpad voor de veiligheid van wandelaars.

'Over de kop'

De bruggen worden op bijzondere wijze gebouwd, ook wel ‘over de kop’ genoemd. Dit werkt als volgt: twee kranen werken aan de voorzijde van de constructie en een portaalkraan levert de bouwmaterialen aan via de bovenste deel van de vakwerkligger. Dankzij deze bouwwijze kunnen we dit logistiek complexe project op een efficiënte manier uitvoeren.

Bouwen voor (en met) de Afrikaanse bevolking

De zorg voor het milieu en de leefkwaliteit staat voorop. Met milieu- en sociale plannen zorgen we ervoor dat de gevolgen van de bouw zo klein mogelijk zijn. Zo asfalteren we bijvoorbeeld ook de oude, onverharde weg richting de bruggen. Een onafhankelijke consultant evalueert dit proces continu.

Duurzame ontwikkelingsdoelen

Het Vijf Bruggen-project zorgt voor een veiligere en duurzame stad, met een betere bereikbaarheid van woonwijken, markten, ziekenhuizen en andere voorzieningen. Met dit project wordt de ongelijkheid tussen landen verminderd, volgens Duurzaam Ontwikkelingsdoel SDG 10. Ook draagt dit project bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen SDG’s 8 (Waardig werk en economische groei), 9 (Industrie, innovatie en infrastructuur) en 17 (Partnerschap om doelstellingen te bereiken).