Project Windplanblauw succesvol opgeleverd

De werkzaamheden voor project Windplanblauw zijn succesvol afgerond. Daarmee is dit project overgedragen aan de opdrachtgever SwifterwinT en Vattenfall. Ballast Nedam heeft de fundaties van de 24 turbines in het IJsselmeer ontworpen en gerealiseerd en de parkbekabeling aangelegd.

De windturbines kunnen per stuk ongeveer 6 megawatt aan vermogen leveren: 5,4 megawatt meer ten opzichte van de oude turbines van het Irene Vorrinkpark. Door de groene energie die de windturbines produceren, levert dit project een substantiële bijdrage aan het Energieakkoord in de Provincie Flevoland. Zo draagt Ballast Nedam met haar werkzaamheden voor Windplanblauw een steentje bij aan de energietransitie.

Unieke kofferdamconstructie

Voor dit project ontwikkelde Ballast Nedam een unieke oplossing voor de plaatsing van landturbines op water, door de bovenbouw van de fundatieoplossing -die normaal gesproken op het land wordt toegepast- te combineren met de onderbouw van een maritieme oplossing. Dit zorgt voor een kofferdamconstructie die de basis vormt voor de turbinefundaties. Zo passen we met deze unieke kofferdamconstructie een bewezen techniek toe.

De nieuwe buitendijkse windturbines maken deel uit van een initiatief van SwifterwinT en Vattenfall: een windpark in de gemeenten Dronten en Lelystad, waar 74 windturbines worden vervangen door 61 moderne turbines met meer vermogen. In totaal heeft het windpark een opgesteld vermogen van ruim 335 MW. 37 turbines komen op land te staan en 24 komen in het water van het IJsselmeer.

Terug naar: