Opgeleverd woongebouw Jonas’ scoort hoogste BREEAM-certificaten: duurzaam tot in de kleinste details

Thuis komen in een duurzaam en sociaal gebouw, in het kloppend hart van het Amsterdamse IJburg. Dat ervaren de honderden eerste bewoners van woongebouw Jonas’ dat is opgeleverd. Ballast Nedam realiseerde dit bouwproject en werkte volop aan de duurzame uitvoering, met opvallend hoge BREEAM-certificaten als gevolg. Daarvoor werden zelfs de kleinste details verduurzaamd.

In totaal telt Jonas’ 273 woningen, waarvan 190 middenhuur voor één- en tweepersoonshuishoudens en 83 koopwoningen, variërend van compacte appartementen tot lofts. Daarnaast zijn er commerciële ruimtes in de plint.

Duurzaam en bewust

Dankzij duurzame keuzes van het ontwerp tot en met de uitvoering sleept het project maar liefst drie hoogwaardige certificaten binnen op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Dat is uniek voor een woongebouw. Zo krijgt Jonas’ het BREEAM Outstanding ontwerpcertificaat, BREEAM Outstanding oplevercertificaat en het BREEAM Outstanding In Use certificaat.

Deze certificaten zijn te danken aan duurzaam materiaalgebruik, moderne voorzieningen en energiezuinige technologieën zoals zonnepanelen. Zelfs de keuze voor het schoonmaakbedrijf en de gebruikte schoonmaakmiddelen spelen hierbij een rol. Ook heeft Ballast Nedam West het bouwafval in zeven recyclebare stromen gescheiden, wat zorgde voor een afvalscheidingspercentage van maar liefst 97%. Dat ligt ruim boven het vereiste minimum van 80% vanuit BREEAM.

Jonas en de Walvis

De naam Jonas’ verwijst naar de bekende legende ‘Jonas en de Walvis’. Een avontuurlijk verhaal dat gaat over geborgenheid, veiligheid en huiselijkheid. Deze elementen zijn dan ook allemaal terug te vinden in het ontwerp. Het gebouw is omringd door water en aan de buitenzijde springt de robuuste gevel, gemaakt van 3.300 m2 donkergekleurd geprepatineerd zink, in het oog. Binnen is vooral de houten ‘Canyon’ de publiekstrekker: een bijzondere plek die de woningen en andere ruimtes met elkaar verbindt. Het concept is doorgevoerd tot en met het dak, waar water stroomt op het dakstrand.

Samenleven

Het gebouw heeft publieke en voor de bewoners gemeenschappelijke ruimtes, zoals een gezamenlijke huiskamer met koffiebar, werkruimte, ontspanningsruimte, filmzaal, dakstrand, deelauto’s en logeerkamers voor gasten. De bewoners hebben bewust voor het sociale woonconcept van Jonas’ gekozen en vormen daardoor een community.

Jonas’ is een ontwikkeling van Amvest, ontworpen door Orange Architects in samenwerking met ABT en Felixx Landscape Architects and Planners. Het woongebouw is gerealiseerd door Ballast Nedam West.

Terug naar: