Dit is hoe Pascal wordt opgeleid tot timmerman

Dit is hoe Pascal wordt opgeleid tot timmerman

Voordat Pascal zijn BBL-opleiding startte, had hij zijn leerbedrijf al geregeld. Sinds augustus 2021 verzamelt hij bij Ballast Nedam alle (praktijk)kennis die hij als timmerman nodig heeft. “In het begin dacht ik: dit ga ik nóóit snappen. Maar nu is dat al heel anders.”

“Toen ik op mijn eerste werkdag begon, kon ik niet eens recht zagen”, lacht Pascal. “Ik dacht: waar hébben ze het allemaal over? Ik hield vol en inmiddels werk ik hier een paar maanden. Sommige werkzaamheden kan ik al bijna zelfstandig. Natuurlijk stuurt mijn Leermeester mij vaak bij, maar ik hoef niet meer zoveel te vragen als ik aan het begin deed. Daar ben ik heel blij om.”

Leermeester Bas neemt zijn taak serieus. Iedere werkdag haalt hij Pascal rond half zes ’s ochtends thuis op. Samen rijden ze naar de bouwplaats van PoortMeesters in Delft: een nieuwbouwproject dat Ballast Nedam West uitvoert aan de rand van het historische centrum van Delft. Na realisatie bestaat PoortMeesters uit energiezuinige en onderhoudsarme stadswoningen, twee unieke poorten die zijn ontworpen door Studio RAP en een groene binnentuin.

Kennisoverdracht

Tijdens de bouw leert Bas de fijne kneepjes van het vak aan zijn leerling. In feite staat de hele dag in het teken van kennisoverdracht. “Natuurlijk zou het werk sneller gaan als ik alles alleen zou doen”, zegt Bas. “Maar zo’n opleiding is ook wat waard. Zelf leren, proberen en fouten maken: daar draait het om. Gaandeweg merk ik echt dat hij het vak snel oppikt.”

Leren bij Ballast Nedam

Twee rechterhanden en veel enthousiasme, dat zijn essentiële eigenschappen om een leerplaats bij Ballast Nedam te bemachtigen. Jaarlijks start een enthousiaste groep leerlingen aan een traject om te worden opgeleid tot bijvoorbeeld Machinist, Boormeester, Heibaas of Timmerman.

Pascal is één van hen. Doordat hij net te oud is voor het traditionele BBL-traject, volgt hij een alternatieve route. Pascal werkt fulltime bij Ballast Nedam West en krijgt een zorgvuldig afgestemde opleiding in overleg met Bouwschool Breda en Curio. Zo leert hij het vak in theorie én praktijk.

Werkweken vol uitdagingen

Beugelen, kolommen plaatsen, trappen op maat maken, lassen… Alles komt voorbij. “Dat is ook eigenlijk de grootste uitdaging. Dit is een heel breed vak, waardoor er heel veel te leren is. Bovendien zijn de dagen lang. Naast de veertig uur per week die ik op de bouw werk, ga ik twee avonden per week naar school. Daar krijg ik voornamelijk theorielessen, waardoor ik steeds meer kennis verzamel.”

Elke dag beter

Midden op de bouw kijkt Pascal om zich heen. Achter hem ligt de trap die hij zelf op maat zaagde. De kolommen en stempels die hij plaatste zijn overal op de verdieping te zien. “Ik ben heel blij dat ik deze kans met beide handen heb aangegrepen. Dit vak zie ik mezelf écht uitoefenen. Het rekenwerk is lastigste aspect en het aanbrengen van de meterpeil ging bijvoorbeeld weleens mis. Maar het gaat steeds beter. Bovendien zie je het project iedere dag groeien. Dat geeft zoveel voldoening, dat had ik nooit verwacht.”

Hier vind je alle stages en leerplaatsen bij Ballast Nedam

Return to: