Bouw gestart aan de ondergrondse fietsenstalling Kleine-Gartmanplantsoen

De eerste palen op het Kleine-Gartmanplantsoen zijn de grond in geboord: het startsein van de bouw van de ondergrondse fietsenstalling op het Leidseplein. Op het nieuwe Leidseplein hebben fietsers en voetgangers straks alle ruimte. Het Kleine-Gartmanplantsoen is straks een levendige plek met allure, én de beroemde bronzen hagedissen komen weer terug.

Het bouwen van de grote ondergrondse stalling is een ingrijpende operatie. Er is weinig ruimte op het plein. Voor de stalling worden in totaal meer dan 500 palen van zo’n twintig meter lengte de grond in gedraaid. Door de palen de grond in te boren - in plaats van te heien - zijn er minder trillingen en lawaai.

In het voorjaar wordt gewerkt aan het toekomstige dak van de stalling zodat het gebied in de zomer al weer deels toegankelijk is. Rond de zomer komen de eerste natuurstenen banken en bomen op het plantsoen, en starten we met het boren van de palenwand langs de trambaan.

Ontgraven

Eind dit jaar begint het ontgraven van de stalling. Het jaar 2020 staat in het teken van de afbouw en inrichting van de stalling (zoals wanden, verlichting en fietsenrekken) en van het plein zelf. De stalling kan begin 2021 open, zo is de verwachting. Ondertussen zorgen twee extra pontons op de Lijnbaansgracht tijdelijk voor extra fietsplekken. In de nieuwe stalling is straks plek voor 2000 fietsen.