Mall of the Netherlands

Realisatie van het grootste winkelcentrum van Nederland.

12 tot 14 miljoen consumenten per jaar die zich laten verrassen, vermaken en inspireren in het grootste (117.000 m2!) winkelcentrum van Nederland. Een mooie ambitie die Unibail-Rodamco de komende twee jaar realiseert: Leidsenhage wordt Mall of the Netherlands. Ballast Nedam zorgt er onder meer voor het betonwerk, de gevels en de daken.

Het nieuwe winkelcentrum wordt bijzonder fraai, met bijvoorbeeld een betongevel die als een voile over het gebouw heen is geworpen en in alle richtingen kromt. Een complexe klus om dat vanaf papier daadwerkelijk driedimensionaal neer te zetten. Via doordacht engineeringswerk zorgden wij ervoor dat de bijzondere gevelelementen goed in de constructie worden geplaatst.

Hoog tempo, minimale overlast

Het winkelcentrum blijft volledig in bedrijf, met winkelend publiek, bevoorrading van winkels en actieve veiligheidsvoorzieningen. De belangrijkste uitdaging is dan ook de ambitieuze planning te realiseren met een minimum aan overlast. Dat vraagt om slimme oplossingen en een uitgebalanceerd team. Zo beperken we in een winkelstraat het gebied waar we werken en maken we een ‘bouwstroompje’ waardoor we voorspelbaar langs de gevels werken. De straat hoeft dan niet vijf weken volledig afgesloten te worden. Daarnaast werken we met een combinatie van enerzijds mensen die de productie stevig laten doordraaien en anderzijds mensen die juist goed heldere afspraken kunnen maken  met de omgeving en individuele winkeliers.

Nevenaanneming

Meerdere bedrijven werken aan dit grote project. Dat gebeurt op een voor Nederland ongebruikelijke werkwijze: nevenaanneming. Hierbij is er geen hoofdaannemer, maar moeten de verschillende aannemers samen tot een goed gecoördineerde samenwerking komen. Dit is een manier van werken die prima bij ons past, en waarin we een actieve, verbindende rol nemen.  

BREEAM certificering

Het project heeft een BREEAM-NL 3-sterren certificaat behaald voor de ontwerpfase. Opdrachtgever Unibail-Rodamco zet in op een hoog certificaat als het gaat om duurzaamheid. Het beoogde eind resultaat is een BREEAM-NL 3-sterren certificaat (Very Good).

Meer informatie over het project is te vinden via "De Bouwapp" of deze links: http://leidsenhagevernieuwt.nl, www.mallofthenetherlands.com

Locatie

Leidschenhage, Leidschendam

Tags
  • bouwen met de winkel open
  • utiliteitsbouw
  • slimme oplossingen
  • BREEAM
Projectgegevens

Project Fase: Realisatie

Bouwtijd: 2017 - 2019

Opdrachtgever: Unibail-Rodamco

Markt: Privaat

Partners: Nevenaanneming

Realisatie: Eind 2019

Werelddoelen