Het grootste winkelcentrum van Nederland

Een nieuwe winkelervaring, midden in de Randstad

Westfield Mall of the Netherlands

Het begin was er al: winkelcentrum Leidsenhage in Leidschendam. In opdracht van Unibail-Rodamco-Westfield heeft Ballast Nedam dit uitgebreid tot het allergrootste overdekte winkelcentrum van Nederland. Onder de naam Westfield Mall of the Netherlands heeft het een hele nieuwe wereld op winkelgebied geopend.

  • 117 duizend m2 oppervlak
  • 4.000 parkeerplaatsen
  • 280 winkels
Binnen het project zorgden we aan de noord- en zuidzijde voor de karakteristieke daken, de vloeren, de gevels en het betonwerk. Meestal is beton gewapend met staal, maar voor deze gevelelementen kozen we voor vezel versterkt beton. Dat zorgt voor een dunne en relatief lichte betonnen gevel, zonder dat het op kwaliteit moest inleveren.

Voor dit project hebben we de noord- en zuidkant van het winkelcentrum gebouwd en het een geheel nieuwe vorm gegeven met de karakteristieke daken, de vloeren, de gevels en het betonwerk. De constructie is grotendeels ter plaatse gestort en gedeeltelijk opgebouwd uit prefab betonelementen. De gevel is gemaakt van glas en 2D en 3D geometrische en gebogen vezels. Doordat we met vezelversterkt beton en speciale mallen werkten, konden we de gevel dun en licht realiseren. Daardoor hebben we geen afbreuk hoeven te doen aan de kwaliteit of unieke vorm. 

Alles onder één (bijzonder) dak

Onder het imposante dak liggen honderden winkels en restaurants, tien bioscoopzalen, een sportcafé en een bowlingcentrum. Doordat de luifels van het dak een enorm stuk de lucht in steken en veel wind vangen, vroeg dit onderdeel om zwaar staalwerk en een specialistisch team. De dakdekkers waren zorgvuldig gezekerd en geborgd tijdens het aanbrengen van de dakbedekking en beklommen de krommingen in het dak met uiterste precisie. Het resultaat mag er zijn: het dak valt als een sluier over het gebouw heen. 

Werken met de winkel open

Om overlast in het geopende deel van het winkelcentrum te beperken, werkten we in een separate ‘bouwstroom’. Dat houdt in dat we op een klein gebied zoveel mogelijk werkzaamheden tegelijk uitvoerden. Wanneer we het stukje af hebben, schoven we een stuk door en pasten we de looppaden van het publiek aan. Op die manier werkten we alle gevels af, terwijl het winkelend publiek de winkels in en uit kon blijven gaan.

Het heiwerk in de passages kon niet binnen deze bouwstroom worden uitgevoerd en gebeurde daarom ’s nachts, waarbij geboorde palen met weinig geluid de grond in gingen. Het overige heiwerk, bijvoorbeeld voor de parkeergarage, werd wel overdag uitgevoerd. De trillingen konden we live meten, waardoor we onze werkzaamheden eventueel konden aanpassen. Hiermee beperkten we de overlast voor de omgeving. 

We bundelden onze krachten

Naast Ballast Nedam werkten meerdere bedrijven en aannemers aan dit project. Deze nevenaanneming is een relatief ongebruikelijke contractvorm in Nederland, maar paste ons goed. We nemen graag een actieve, verbindende rol en kunnen sneller inspelen op veranderingen. Zo behaalden we op het gebied van duurzaamheid bijvoorbeeld de score ‘Very Good’ met ons BREEAM-NL Ontwerpcertificaat voor BREEAM Nieuwbouw.

Terug naar