Noord en Zuid komen bij elkaar in Maasdeltatunnel

Demissionair minister Mark Harbers was op 7 maart aanwezig in het laatst gebouwde stukje Maasdeltatunnel, onderdeel van de Blankenburgverbinding. De twee tunneldelen die in november werden afgezonken, zijn nu bij elkaar gebracht tot één tunnel.

Noord en Zuid schudden elkaar voor het eerst de hand in de Maasdeltatunnel op een diepte van -28 meter NAP. Een belangrijk symbolisch moment dat de definitieve totstandkoming van de verbinding markeerde, in het bijzijn van vertegenwoordigers van de betrokken Waterschappen, het Havenbedrijf Rotterdam, de provincie Zuid-Holland, bouwconsortium BAAK (Ballast Nedam en DEME) en Rijkswaterstaat.

Als eersten klopten burgemeester Bert Wijbenga en wethouder Bart Bikkers met een speciale herinneringshamer op de zware deur die dit stukje tunnel tijdens de bouw moest beschermen tegen de waterdruk van het Scheur. Even later was het de beurt aan wethouder Vincent Karremans van Rotterdam en dorpsraadvoorzitter Rob Oosterlee van Rozenburg.

De minister refereerde in een korte speech aan de veerkracht van de bouwers die tegenslag bij het afzinken van het noordelijke tunneldeel te boven zijn gekomen. Hij feliciteerde alle betrokkenen met dit resultaat en roemde de Rotterdamse niet-lullen-maar-poetsen mentaliteit.

De A24, waar de Maasdeltatunnel onderdeel van uitmaakt, gaat naar verwachting in december open voor weggebruikers.

Terug naar: