Met duizenden nieuwe zonnepanelen is Ballast Nedam klaar voor de zomer

Op zonnige dagen oogsten we extra goed op de daken van onze kantoren en keten. De zonnestralen leveren energie op die we direct inzetten in onze werkplaatsen, bouwplaatsen en kantoren. Met grote investeringen in zonnepanelen komen we dichter bij ons doel: energieonafhankelijk zijn.

Vanuit ons duurzaamheidsgedachtegoed hebben we ervoor gekozen om voor al onze activiteiten alleen groene stroom te gebruiken. Deze energie willen we zelf opwekken, waarbij we in 2040 net zoveel energie opwekken als dat we nodig hebben.

Investeren in zonnepanelen

Vanwege deze doelen zijn we volop gaan investeren in zonnepanelen. Dat gaat al hard: inmiddels wekken we ongeveer 12% van onze eigen energie op met eigen zonnepanelen en windmolens. Voorbeelden van deze investeringen:

  • We hebben 2480 zonnepanelen door Zonnegilde laten plaatsen op de daken van Ballast Nedam Materieel in Almere. Op een gemiddelde zonnige dag produceren we daar ongeveer 6.000 KWh aan zonne-energie. Dat kun je vergelijken met de hoeveelheid die twee huishoudens in één jaar verbruiken.
  • Op de daken van locatie Leerdam komen deze zomer 1149 panelen met een vermogen van van 528.540 Wp. 
  • Ook de nieuwe locatie van Laudy Bouwservice en de huidige locatie van Hoco Beton krijgen waarschijnlijk zonnepanelen.

Benieuwd hoe dit werkt? Bekijk de video hieronder:

2.480 zonnepanelen in Almere

Bekijk video

Van investering tot inzet

In Almere gebruiken we de zonne-energie momenteel voor alle activiteiten op kantoor en in de werkplaatsen. De zaagmachines, lasapparaten en slijpmachines werken dus op stroom die we zelf hebben opgewekt. Maar ook de koffieautomaten en het opladen van de heftrucks werken op eigen zonne-energie, net zoals de torenkraan op het terrein.

Op de bouwplaatsen

Ook de bouwplaatsen krijgen steeds meer zonnepanelen, bijvoorbeeld dankzij onze schaftpakwagen met zonnedak en zonneframes op de bouwketen. We hebben 73 van deze frames, met elk 8 zonnepanelen. De 584 panelen (175.200 Wp) liggen op bijvoorbeeld project Prinses Amaliahaven en bouwplaatsen van onze dochteronderneming Heddes Bouw & Ontwikkeling.

Energie terugleveren

De opgewekte stroom gebruiken we dus zelf, maar het gebeurt ook weleens dat we de energie niet op krijgen. In weekenden bijvoorbeeld, wanneer we niet aan het werk zijn. Op deze momenten leveren we energie terug aan het net.

Of we energie ook kunnen opslaan? Dat zijn we nu aan het onderzoeken. Als dat lukt, kunnen we energie op een later moment gebruiken voor bijvoorbeeld het opladen van elektrische voertuigen. Inmiddels hebben we al ervaring opgedaan met batterijen waarmee we energie kunnen opslaan en kunnen inzetten om piekbelastingen op te vangen. De wens is om energie ook door te kunnen sturen naar andere eigen locaties. Dit willen we verder uitbouwen, zodat alle zonne-energie daadwerkelijk wordt ingezet.

Verbeteren en uitbreiden

We willen onszelf continu verbeteren door al onze dakoppervlakten van de kantoren en de werkplaatsen vol te leggen met zonnepanelen. Dankzij onze eigen opgewekte energie, hoeven we minder externe stroom in te kopen en zijn we minder afhankelijk van aansluiting op het net. Met de nieuwe investeringen in het verschiet, blijven de mogelijkheden toenemen; zowel op de kantoren als de bouwplaatsen.