Ballast Nedam, BAM Infra Nederland en Heijmans digitaliseren samen

De eerste applicatie is al binnen drie maanden gelanceerd. Hierin is het ontwerpproces van grondlichamen geautomatiseerd. Dit is slechts het begin. Als het aan de bouwers ligt volgen er nog vele applicaties, in samenwerking met nog meer partijen.

Jos van Rijen, Manager Design Operations bij BAM: “Deze stap in collectieve automatisering toont aan dat je samen grensverleggende snelheid kan realiseren, veel van elkaar leert en de trajecten beheersbaar zijn.”

Open samenwerking

De bouwbedrijven hebben gekozen voor een open samenwerking waarbij zij collectief automatiseren op het platform VIKTOR. Dit platform stelt de bouwers in staat eigen online applicaties gezamenlijk te bouwen. Na het opleveren van de applicatie kan iedere bouwer de ontwikkelde applicatie zelfstandig gebruiken. Hoe meer partijen zich aansluiten bij het collectief, des te krachtiger de samenwerking is. Daarom is de eerste applicatie gepresenteerd aan de hele bouwbranche. Door deze vorm van samenwerken blijven de budgetten realistisch en is de slagkracht vele malen groter.

Leo van der Geest, Programmamanager Digitaal Bouwen bij Dura Vermeer: De markt kan een voorbeeld nemen aan dit initiatief. Binnen veel organisaties wordt het wiel opnieuw uitgevonden. Dit moeten we veranderen in juist samen het wiel uitvinden en vervolgens met elkaar delen.”

Digitaal ontwerpproces

Met de eerste applicatie richten de bouwbedrijven zich op het ontwerpproces van grondlichamen. In de applicatie zijn verschillende databronnen en softwarepakketten aan elkaar gekoppeld.En door gebruik te maken van krachtige algoritmes krijgen de bouwers in een keer veel meer ontwerpoplossingen. Door deze centralisatie heeft iedereen altijd de juiste informatie en kom je sneller tot betere keuzes.

“Boven verwachting snel is de applicatie tot stand gekomen. Met een compleet nieuw team, waarvan een aantal met beperkte programmeerervaring, is het volgens planning opgeleverd. Ontwikkelingstrajecten zijn hierdoor beheersbaar gebleken”, aldus Leon Tiggelman, voorheen Trekker Digitalisering Ontwerp bij Heijmans. Nu Manager Parametrisch Ontwerpen bij Dura Vermeer.

Cobouw

Over deze samenwerking is een artikel verschenen in Cobouw: Gezamenlijke software-ontwikkeling Heijmans, BAM en Ballast Nedam: ‘Deze berekeningen moet toch iedereen uitvoeren’. Klik hier om het artikel te lezen.