Ballast Nedam Materieel goed op weg naar een CO2-neutrale bouwplaats

Duurzaam bouwen en ontwikkelen is één van de grootste speerpunten binnen Ballast Nedam. Ook bij Ballast Nedam Materieel, de verhuurspecialist van materieel, zijn diverse initiatieven opgezet om bij te dragen aan het klimaatdoel om emissieloos te bouwen in 2030. We spreken Rik van de Weijer, manager bouwplaatsinrichting, en Boerzo Ali, technisch applicatiebeheerder IoT, over hoe we kunnen zorgen dat onze bouwplaatsen CO2-neutraal zijn in 2030.

Welke duurzaamheidsinvesteringen zijn gedaan?

“We blijven investeren in duurzaam materieel en in energiezuinige bouwplaatsinrichting. Ook hier op het terrein in Almere waar vrachtwagens met materieel af en aan rijden, wordt binnenkort één van de drie elektrische vrachtwagens ingezet”, zegt Rik.

250 schakelunits

“Afgelopen jaren hebben we grote investeringen gedaan en 250 schakelunits van 3x6 meter aangekocht. Deze worden ingezet als kantoor-, pauze-, of vergaderruimte op de bouwplaats. Schakelunits zijn modulair en makkelijk op of naast elkaar te schakelen. Deze duurzame schakelunits zijn voorzien van een goede wandisolatie, ledverlichting die aangaat met bewegingssensoren, dubbelglas en verwarming met koeling middels een warmtepomp. Daarnaast geven we de oude cabines van 3x10 meter een tweede leven en renoveren we de cabines zodat ze net zo duurzaam zijn als de nieuwe aangeschafte units.”

Boerzo vult aan: “Tegenwoordig kunnen we steeds meer zaken monitoren. Zo hebben we een energievergelijking tussen de "oude" en "nieuwe" unit gemaakt. We kunnen vaststellen dat de warmtepomp in de unit gemiddeld 0,39 KWh verbruikt, vergeleken met de 0,98 KWh van de elektrakachel, gedurende een periode van 13 dagen. Dit is een verbetering van ongeveer 60%.”


“Een klein jaar geleden hebben we onze eerste 100% elektrische telerupskraan afgenomen. En afgelopen zomer is ons traject om alle verlichting te vervangen voor duurzame ledverlichting afgerond. Alle lichtmasten zijn voorzien van ledverlichting. De ledverlichting zorgt voor evenveel licht, maar verbruikt maar liefst 50% tot 70% minder energie. We zijn continu aan het inventariseren welke stappen we nog meer kunnen nemen op het gebied van duurzaamheid. Zo schaffen we dit jaar ook nog elektrische trilplaten en trilstampers aan. Daarnaast investeren we in het verzamelen van informatie. Het unieke materieel krijgt allemaal een QR-code. Bij het scannen van de code zie je direct informatie over het materieel, de gebruiksaanwijzing en keuringscertificaten. Maar we investeren ook in kennis. Daarom hebben we Boerzo aangenomen om ons te komen versterken. Samen kijken we naar de mogelijkheden om over meer data te beschikken zodat we onder andere het verbruik kunnen uitlezen”, zegt Rik.

Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van monitoring?

“Een trend die we zien is het digitaliseren van systemen en producten zodat die met elkaar kunnen communiceren. Ook wij zijn aan het kijken naar mogelijkheden om ons materieel ‘smart’ te maken. We zijn gestart met een pilot waarbij 36 mobiele werktuigen worden voorzien van sensoren. Zo krijgen we meer gedetailleerd en actueel inzicht in onder andere het energie- en brandstofverbruik, slijtage, draaiuren (CO2-uitstoot), locatie en ook in rijgedrag en snelheid. Hierdoor kunnen we beter sturen op onze doelstellingen en we gebruiken de data voor het optimaliseren van de planning, preventief onderhoud en het inzichtelijk maken van CO2-uitstoot”, zegt Boerzo.

Slimme energiemeters en sensoren

Op verschillende bouwplaatsen zijn in de units en cabines slimme energiemeters en sensoren geplaatst waarmee de opbrengsten van zonnepanelen en het energieverbruik gemeten kunnen worden. Deze gegevens zijn realtime via smartphone en desktop uit te lezen. Rik laat weten: “Ook de 2480 zonnepanelen die we in maart 2022 op het dak van onze locatie in Almere hebben geplaatst kunnen we monitoren. Afgelopen jaar hebben de zonnepanelen al 724.76 MWh opgeleverd. Dat kun je vergelijken met ongeveer het verbruik van 240 huishoudens in één jaar tijd. En vanaf het moment dat de zonnepanelen geplaatst zijn in maart 2022 hebben we al 1.30 GWh opgewekt en 616.51 ton CO2 bespaard.”

Wat is jullie grootste uitdaging?

“Onze grootste uitdaging is nog steeds het elektrificeren van de bouwplaats, door de overbelasting van het stroomnet. Om hierop in te spelen is het noodzakelijk om anders te denken en op zoek te gaan naar nieuwe technologieën en innovaties. Als oplossing hiervoor hebben we onlangs drie omvormers 225kVA en vijf accupakketen van 281kWh gekocht. Door deze investering, in combinatie met zonnepanelen, kunnen we op grote bouwplaatsen gebruik maken van een kleinere elektra-aansluiting”, aldus Boerzo.

Hoe bepaal je waar je in gaat investeren?

Rik: “In de 23 jaar dat ik bij Ballast Nedam werk, heb ik geleerd dat het belangrijk is om input te verzamelen vanuit verschillende bronnen. De markt, maar ook vanuit collega’s binnen alle business units. Zo bepalen we samen waar behoefte aan is en met welke investeringen we de meeste impact kunnen maken.”

Terug naar: