RUG gunt bouw Feringa Building aan Ballast Nedam

De aanbestedingsprocedure voor de bouw van de nieuwe Feringa Building van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is binnenkort afgerond: Ballast Nedam gaat het indrukwekkende gebouw voor Beta-technisch onderwijs en onderzoek bouwen op de Zernike Campus. Op woensdag 6 maart 2019 wordt de samenwerking ondertekend. De Feringa Building verrijst als opvolger van het bijna 50 jaar oude ‘Nijenborgh 4’ waar een deel van de Faculty of Science and Engineering is gevestigd. De bouw zal naar verwachting in de zomer van 2019 van start gaan.

Labs, collegezalen en installaties

Na de Bernoulliborg en de Linnaeusborg, wordt de Feringa Building het derde nieuwe gebouw voor de Faculty of Science and Engineering. Het vervangt het huidige Nijenborgh 4. Het nieuwe gebouw met zo’n drie kilometer aan labtafels huisvest straks ongeveer 1.400 studenten en 850 medewerkers. Naast kantoor- en collegeruimtes krijgt het gebouw ook een breed scala aan bijzondere laboratoria, waaronder fysische, (bio)chemische en trillingvrije labs. Het krijgt de vorm van drie aaneengeschakelde V-vleugels.

Bouwplanning

De nieuwbouw van zo’n 64.000 m2 BVO zal gefaseerd plaatsvinden. De afgelopen periode is het terrein op de Zernike Campus bouwrijp gemaakt. Met de eerste fase wordt komende zomer gestart. Naar verwachting wordt deze medio 2021 opgeleverd. Wanneer de eerste onderzoeksgroepen van de Faculty of Science and Engineering hun intrek hebben genomen in Fase 1 van de nieuwe Feringa Building, kunnen gebouwdelen 17 en 18 van Nijenborgh 4 worden gesloopt om plaats te maken voor Fase 2. Deze zal begin 2022 starten en in de zomer van 2023 klaar zijn.