Gedroomde thuisbasis voor bèta-technisch onderwijs

Universiteitsgebouw met meest moderne faciliteiten

Feringa Building

Een slim ontwerp met state-of-the-art faciliteiten en aardbevingsveilig, dat is Feringa Building. Op de campus van de Rijksuniversiteit Groningen bouwt Ballast Nedam een van de grootste en meest indrukwekkende laboratoriumgebouwen van Nederland en de universitaire wereld. Deze gedroomde thuisbasis voor meer dan 1.400 studenten is straks dé plek waar men een bijdrage levert aan belangrijke internationale onderzoeksgebieden zoals chemical engineering, (nano)technologie, materiaalonderzoeken en astronomie.

  • 350

    m3 volume

  • 64.000

    vloeroppervlak

  • 30

    laserlabs

V-vormige vleugels

Het nieuwe gebouw voor de Faculty of Science and Engineering is tot in de puntjes doordacht. Het slimme ontwerp bestaat uit een aaneenschakeling van drie V-vormige vleugels, waardoor enerzijds zoveel mogelijk daglicht binnenkomt in de kantoren en anderzijds de labs geen hinderlijk zonlicht ervaren. Bij oplevering neemt het project een totaal volume in van 350.000 m3, kent het een vloeroppervlak van 64.000 m2, een totale lengte van 260 meter en een breedte van 63 meter.

Uitwisselbare labs

In de vijf bouwlagen wordt ruimte gemaakt voor kantoren, collegezalen en een breed scala aan specialistische laboratoria. Wat deze labs extra bijzonder maakt, is dat ze onderling uitwisselbaar zijn. Een fysisch lab kan relatief eenvoudig worden veranderd naar een (bio)chemisch lab. En naast deze labs, zijn nog meer ruimtes flexibel inzetbaar. Zo kan het indrukwekkende auditorium met 420 zitplaatsen worden gesplitst in twee kleinere zalen.

Constructiemethode: het ‘melkmeisje’

Feringa Building is een gebouw van contrasten. Zo hebben we rekening gehouden met het inbouwen van zoveel mogelijk stabiliteit voor trillingsarme onderzoeken. Maar ook moet het gebouw voldoende flexibel zijn, zodat het mogelijke aardbevingen kan opvangen en schade aan het gebouw zoveel mogelijk wordt beperkt. Om dit te realiseren hanteren we voor de breedplaatvloeren aan de westzijde een bijzondere constructiemethode, dat we intern het ‘melkmeisje’ noemen. Dit houdt in dat we de kolommen aan de buitenzijde laten hangen en dus niet door laten lopen tot aan de begane grond. Op deze manier worden de krachten afgedragen naar de vakwerkconstructie in de dakopbouw en kunnen de twee middelste kolommen de krachten weer afdragen naar de fundatie.

Continu afstemmen

Om de impact op de omgeving te beperken, is een nauwe samenwerking tussen Ballast Nedam en het bouwteam, de universiteit en de gemeente cruciaal. Kenmerkend is de continue afstemming, waardoor de veiligheid wordt vergroot en de overlast beperkt. Onze eerdere ervaring met bouwen binnen de zorg en het onderwijs komt hiervoor goed van pas. Zo plannen we zwaar vervoer bijvoorbeeld voor de ochtendspits en via doordachte aanrijroutes. Daarnaast houden we ook rekening met lestijden en onderzoeken die plaatsvinden binnen de universiteit.

Meer informatie?

Jochem van Uden

Commercieel Directeur Ballast Nedam Building Projects

Jochem werkt met grote passie en toewijding aan de iconische bouwprojecten die we op onze naam hebben staan. Hij weet als geen ander hoe de wensen van de klant te vertalen naar alle expertises binnen Ballast Nedam. Door het managen van verwachtingen met de focus op de relatie creëert hij duurzame samenwerkingen.

Commercieel Directeur Jochem van Uden

Terug naar