Feestelijke kick-off bouw Feringa Building

Op 18 september vond de feestelijke start van de bouw van Feringa Building aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) plaats in aanwezigheid van Nobelprijswinnaar professor Ben Feringa.

"Een speciaal moment, omdat na jaren van voorbereiding het gebouw nu echt gebouwd gaat worden", aldus naamgever van het gebouw.

Afgelopen juli is Ballast Nedam met de funderingswerkzaamheden van de Feringa Building gestart. De officiële bouwstart werd gevierd met de onthulling van een zandsculptuur van het nieuwe gebouw en de opening van een publiek uitzichtpunt op de bouwplaats.

Architectuur

De Feringa Building is ontworpen als drie geschakelde V-vormen. Over de hele voorzijde loopt langs de glazen gevel een aantrekkelijk brede looproute, die alle vleugels met elkaar verbindt en tegelijkertijd uitzicht biedt over de campus. De begane grond en de eerste verdieping vormen samen de ‘Plint’, met daarin ook het levendige atrium, een grote overkapte ruimte, geschikt voor activiteiten en verblijf.
“We zijn als ontwerpende partijen bijzonder trots op het ontwerp voor de Feringa Building dat we samen met zoveel mensen binnen de universiteit hebben gemaakt,” aldus architect Joost Ector. “Ondanks de complexiteit van de opgave, die onder andere schuilt in bijzondere technische eisen, wordt het Feringa Building een heel vanzelfsprekend gebouw waarin mensen en hoogstaand onderzoek samen de hoofdrol kunnen vervullen.”

Capaciteit en duurzaamheid

Jasper Knoester, decaan van de Faculty of Science and Engineering beschrijft trots het gebouw: ‘Het maar liefst 260 meter lange, 63 meter brede en vijf verdiepingen hoge gebouw geeft straks ruimte aan zo’n 1.400 studenten en 850 medewerkers voor onze faculteit. Het krijgt 3 kilometer aan labtafels, 450 zuurkasten en 30 laser labs. Deze faciliteiten zijn enorm welkom voor onze groeiende faculteit.”
Vice-voorzitter van het College van Bestuur van de RUG Hans Biemans vult aan: “Met 900 vierkante meter aan zonnepanelen en gasloze oplossingen past dit gebouw ook uitstekend binnen de duurzaamheidsagenda van de Rijksuniversiteit Groningen. Tegelijkertijd onderschrijven we als universiteit hiermee onze ambitie om continu te kunnen bijdragen aan belangrijke internationale onderzoeksgebieden, zoals chemical engineering, nanotechnologie, material research en astronomie.”

12 zwembaden vol beton

Ballast Nedam is in juli begonnen met de funderingswerkzaamheden. “We zijn gestart met het boren van funderingspalen. De eerste 150 van de 2.000 palen zitten al in de grond. We zullen ruim 60 kilometer boren; zo’n 620 keer de hoogte van Martinitoren”, vertelt Edwin de Kuiper van Ballast Nedam. “In totaal gebruiken we 26.000 kuub beton voor het gebouw. Dat geeft wel aan wat een groot bouwproject dit is.”

Dit is de eerste van twee bouwfasen waarin het de Feringa Building zal worden gebouwd, en deze zal naar verwachting medio 2021 worden voltooid. Daarna kunnen de eerste onderzoeksgroepen van de faculteit hun intrek in het nieuwe gebouw gaan nemen. In 2022-2023 zal de tweede bouwfase worden gerealiseerd.