Een nieuw gebouw voor de EIB

Voldoen aan alle duurzaamheidsrichtlijnen

Uitbreiding van hoofdkantoor European Investment Bank

Aan de buitenkant verraadt de gloednieuwe toevoeging aan het hoofdkantoor van de European Investment Bank (EIB) niet hoeveel vierkante meters kantooroppervlak dit gebouw ondergronds telt. Dat is maar liefst 1/3 van het totaaloppervlak. Ballast Nedam International Projects bouwt dit gebouw in het hart van de EIB-campus, samen met de Italiaanse bouwer Rizzani De Eccher.

  • 63.680 m2 oppervlakte
  • 1500 werkplekken
  • 21 verdiepingen

Ondergronds en bovengronds

In totaal telt dit kantoorcomplex 45.000 m2 bovengrondse kantoorruimte en 18.680 m2 ondergronds. Met een slim ontwerp is dit EIB hoofdkantoor voorzien in efficiënte werkplekken, technische ruimtes en ontmoetingsruimtes voor werknemers. Het gebouw bestaat uit een toren en een zogenoemd ‘podium’. Het podium is horizontaal opgebouwd, met acht verdiepingen, waarvan drie ondergronds. De toren staat aan het uiteinde van het gebouw en telt 21 verdiepingen, inclusief de vijf verdiepingen van het horizontale gedeelte.

Collega’s samenbrengen

Het doel van dit project is om medewerkers vanuit gedecentraliseerde kantoren opnieuw samen te brengen op één grote campus. Daarom waren er 1.500 extra werkplekken nodig.

Duurzaamheid

Dit gebouw valt op vanwege haar duurzame karakter doordat het is ontworpen op basis van drie kerndoelen: een gezonde werkomgeving, duurzaam gebruik van materialen en energie-efficiëntie. Vanzelfsprekend voldoet dit gebouw aan de toekomstige duurzaamheidsstandaarden in Luxemburg, wat betekent dat het bijna energieneutraal is en bewust omgaat met uitstoot en energieverbruik. De daken en gevels bestaan uit 2.200 m2 zonnepanelen en alle energiebronnen worden hernieuwbaar. Dit uitbreidingsproject voor de EIB heeft een BREEAM-Excellent certificaat behaald in de designfase en streeft ook in de uitvoering naar BREEAM-Excellent certificering.

Terug naar