Deze toren heeft alles in huis

Mixed-use project op een extreem kleine bouwlocatie

Kavel 1N2

Een mixed-use project op een extreem kleine bouwlocatie in Amsterdam-Noord. Heddes Bouw & Ontwikkeling realiseert hier in opdracht van Blauwhoed en AM het project Kavel 1N2, ook wel ‘Gare du Nord’ genoemd. Een gebouw geïnspireerd op de nabije omgeving, met ruimte voor alles wat je in een grote stad wilt vinden: huur- en studentenwoningen, commerciële ruimte, een hotel en een parkeergarage.

  • 361 woningen
  • 23 verdiepingen
  • 650 duizend bakstenen

Gevestigd in dé upcoming regio van Amsterdam

Uitzicht over de contouren van onze hoofdstad vanaf een 23 verdiepingen tellende toren, dat maakt Kavel 1N2 mogelijk. Het gebouw is gevestigd in dé upcoming regio Amsterdam-Noord, die door de New York Times zelfs is uitgeroepen tot een van de hipste buurten van de wereld. En daar sluit het ontwerp dan ook volledig op aan. De 361 woningen, 304 hotelkamers, 150 m2 aan commerciële ruimte en 141 parkeerplaatsen hebben allemaal een eigen uitstraling dankzij de variatie in kozijnopeningen, buitenruimtes en dakranden. Daarnaast telt het gebouw zo’n 650.000 bakstenen, bestaande uit vijf kleuren, die vanaf hefsteigers in diverse verbanden worden aangebracht. Hiermee creëren we een bijzondere dynamiek en een moderne uitstraling op de gevels.

2.000 m3 beton storten in één dag

Een gebouw van deze omvang vraagt om een sterke fundering. Daarom zijn 650 HEK-combiheipalen in de grond geplaatst en voorzien van een zeshoekige prefab betonkern. Daarbovenop storten we een betonplaat, waarvoor zes verkeersbegeleiders, twee stortploegen, 24 betonmixers en twee betonpompen zijn ingezet. In 14 uur tijd hebben zij non-stop doorgewerkt en de stort van 2.000 m3 beton gerealiseerd. En daar blijft het niet bij, want voor het naastgelegen pand ‘De Key’, waar we meer dan 177 studentenkamers bouwen, doen we het hele proces nog eens over.

Bekijk de video

Bouwen in twee bouwstromen

Voor de constructieve opbouw van Kavel 1N2 is gekozen voor in het werk gestorte betonwanden en breedplaatvloeren. Dit wegens de verschillende niveaus en beukmaten die het gebouw kent. Om dit uitdagende ontwerp te realiseren, werken we in twee verschillende bouwstromen met elk een eigen torenkraan. Hiermee houden we het tempo erin en bouwen we in korte tijd meer dan vijftien verschillende uitvoeringen van zowel de hotelkamers als de appartementen.

Werken op een postzegel

Bouwen in onze hoofdstad betekent werken op een postzegel. De bouwlocatie ligt pal naast metrostation Noord, het beginpunt van de Noord-Zuidlijn. Het is een uitdagende plek voor een project van deze grootte, op zowel bouwtechnisch als logistiek vlak. De ruimte hier is zelfs zo beperkt dat de keet aan de overkant van de weg is geplaatst op een gedempte sloot. Tegelijkertijd wordt voor de opslag van bouwmaterialen, in goed overleg met de gemeente, gebruik gemaakt van een stuk openbare ruimte. En indien nodig van een bouwhub in het havengebied. Bovendien loopt er dagelijks een logistiek medewerker rond, zodat alle bevoorrading just-in-time en just-in-place plaatsvindt en overlast voor de omgeving zoveel mogelijk wordt beperkt.

Meer informatie?

Niels Doodeman

Managing Director Heddes Bouw & Ontwikkeling

De passie voor bouwen ziet Niels terug bij Heddes Bouw & Ontwikkeling, waar ze gezamenlijk uitdagingen aangaan. Na uiteenlopende functies te hebben bekleed, is hij sinds 2002 lid van de directie. In 2011 is Heddes Bouw & Ontwikkeling onderdeel van Ballast Nedam geworden, waarin hij als Managing Director eindverantwoordelijk voor is.

→ Bekijk de website van Heddes
Terug naar