Een voormalig koffie-, thee- en tabakfabriek

Opvallende en karakteristieke elementen van het modernisme

Van Nellefabriek

In opdracht van K. van der Leeuw is de Van Nelle Fabriek in de jaren ’20 gebouwd. Samen met de architecten J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt slaagden we er in om de ‘ideale fabriek’ te realiseren: functioneel, mooi én open. Het Werelderfgoed comité van UNESCO heeft op 21 juni 2014 de Van Nellefabriek de status van Werelderfgoed toegekend. Dit is een wereldwijde erkenning voor de unieke en universele waarde van het gebouw.

Schouwspel van de moderne tijd

Het fabriekscomplex bestaat uit verschillende aaneengeschakelde gebouwen en is een van de hoogtepunten van de industriële architectuur uit de 20e eeuw. De architecten noemden de fabriek ‘het mooiste schouwspel van de moderne tijd’ en ‘een gedicht in staal en glas’. Tijdens de bouw lag de focus op het creëren van extra daglicht om de werkomstandigheden voor arbeiders aangenamer te maken. In die tijd was het nog niet vanzelfsprekend om een gebouw te ontwikkelen voor de lichamelijke en geestelijke verzorging voor medewerkers.

Tiende Wereldefgoed voor Nederland

Op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan in totaal tien erfgoederen, daar behoort de Van Nellefabriek sinds 21 juni 2014 ook bij. Voor Rotterdam was dit de eerste Werelderfgoedsite en daar is de stad trots op.  In 2013 voorspelde Jet Bussemaker Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bij het indienen van het nominatiedossier al dat Nederland met de Van Nellefabriek goud in handen had.  “Dit prachtige gebouw is een voorbeeld van hoe monumenten bewaard en levend gehouden kunnen worden voor de volgende generaties. Aan het gebouw zijn de nodige aanpassingen gedaan, maar de geest van weleer leeft in alle opzichten voort.”

Nieuwe ‘Van Nelle-familie’

De productie van koffie, thee en tabak stopte in 1995. Samen met de gemeentelijke overheid is er destijds gekeken naar een passende herbestemming van het complex. Met de verkoop van de Van Nellefabriek is een nieuwe ‘Van Nelle-familie’ ontstaan. Eén ding was zeker: de Van Nellefabriek moest en zou een inspirerende werkomgeving blijven waar bedrijven elke dag de meeste mooie dingen zouden worden ontwikkeld. Het fabriekscomplex werd een nieuwe plek waar allerlei (inter)nationale evenementen konden plaatsvinden. Hiermee gaven ze opnieuw inhoud aan de sociaal-culturele functie van de Van Nellefabriek.