Duurzaam stadskantoor met een open karakter

Een gebouw dat energieleverend is en zelfs de lucht zuivert

Cradle-to-cradle stadskantoor Venlo

Ballast Nedam Zuid bouwde het stadskantoor met als resultaat een toonaangevend gebouw met circa 13.500 m² vloeroppervlak dat energieleverend is, een gesloten waterkringloop heeft en zelfs de lucht zuivert.

  • 13.500 m2 vloeroppervlak
  • 100 verschillende planten in de gevel

Cradle-to-cradle

Venlo heeft het eerste stadskantoor ter wereld dat is ontworpen volgens de principes van cradle-to-cradle (C2C). Tijdens het ontwikkelproces is zo veel mogelijk rekening gehouden met mens, milieu en economie. Vanuit economisch oogpunt is er gekeken naar de restwaarde van de materialen als het gebouw gesloopt moet worden. Voor de gebruikers is het gebouw zo ingericht dat het interactie stimuleert. 

Wat het stadskantoor extra bijzonder maakt, is dat het stadskantoor zelf energie opwekt door o.a. warmte-koude-opslag (WKO), pv-panelen en zonneboilers. Regenwater wordt gezuiverd en een kas  op het dak zorgt voor natuurlijke ventilatie. Het opvallendste element van het gebouw is de groene noordgevel, die de lucht van de weg en de spoorlijn naast het gebouw zuivert. De meer dan 100 verschillende planten in de gevel dragen bij aan de biodiversiteit en een schonere omgeving. 

Complexe bouwkuip

Vanwege de parkeergarage onder het stadskantoor moest pal naast de Maas een bouwkuip van 3 lagen gerealiseerd worden. Er was sprake van een zeer hoge grondwaterstand/-druk, waardoor de bouwput gerealiseerd moest worden met diepwanden. Daarna is het casco van het gebouw opgetrokken en de buitenkant voorzien van een aluminium vliesgevel en houten wanden. Een complex proces dat op vakkundige wijze is uitgevoerd.

Meer informatie?

Raymond Veugelers

Managing Director Laudy Bouw & Ontwikkeling

Raymond is sinds 2018 Managing Director bij Laudy Bouw & Ontwikkeling. Gezond wonen en werken is volgens hem essentieel voor de kwaliteit van leven en daarmee de toekomst van Limburg. Met veel enthousiasme werkt het team van Laudy daar elke dag aan.

→ Bekijk de website van Laudy Bouw & Ontwikkeling
Bedrijfsdirecteur Raymond Veugelers Laudy Bouw & Ontwikkeling
Terug naar