Een nieuw stadscentrum voor Rotterdam-Zuid

Samen een toekomstperspectief voor dit gebied creëren

Gebiedsontwikkeling Hart van Zuid

Hart van Zuid wordt het nieuwe, bruisende stadscentrum van Rotterdam Zuid. Vanaf 2016 ondergaat het gebied rond winkelcentrum Zuidplein en Ahoy hiervoor een totale metamorfose. Ballast Nedam en Heijmans zorgen niet alleen voor de ontwikkeling, het ontwerp en de realisatie, ook beheren en onderhouden zij diverse publieke gebouwen en de openbare ruimte voor de gemeente Rotterdam. De komende twintig jaar dragen we bij aan een goede economische, ruimtelijke en sociaal-maatschappelijke samenhang.

  • 20 jaar samenwerken
  • 9 deelprojecten
Een robuuste hoofdstructuur borgt dat het gebied zich ook echt kán ontwikkelen. Daartoe behoren onder meer de beurshallen van Ahoy – die we fors renoveren en uitbreiden met een internationaal congrescentrum, een nieuw zwembad en een nieuw theater met bibliotheek (Pand Z). We vernieuwen in dit project ook het ov-knooppunt, waar jaarlijks 13 miljoen reizigers komen.


Karakter geven en behouden

Een binnenstedelijk gebied brengt altijd uitdagingen met zich mee, maar Hart van Zuid is extra complex. Dit komt omdat het veel verschillende typen gebruikers kent, waaronder: forenzen, internationale congresbezoekers én de bewoners van Zuid – een kritische groep die het gebied als hun thuis moet gaan beschouwen. Om Hart van Zuid karakter te geven, en te laten behouden, bouwen we niet alles nieuw. We hergebruiken ook enkele gebouwen.

Leefomgeving verbeteren

Een belangrijk onderdeel van het project is een sociaal programma. Dit bestaat uit het betrekken van de omgeving; in Publiek Private Buurt Samenwerking, stimuleren van vakmanschap in de buurt en social return. Dat doen we onder meer via de (tijdelijke) arbeidsplaatsen en stageplaatsen voor jongeren die we creëren. Nauw overleg met de omgeving moet leiden tot een verbeterde leefomgeving en een eigen identiteit, een Hart van Zuid waar iedereen trots op is.

Volg het project via de website.

Meer informatie?

Bedrijfsdirecteur Ballast Nedam Development Onno Dwars
Terug naar