Gezonde en blije medewerkers vormen een win-win situatie

Ballast Nedam wil graag gezonde medewerkers, en probeert dat als werkgever te stimuleren. In 2023 draaiden dan ook bij diverse bedrijfsonderdelen verschillende vitaliteitsprogramma’s. Medewerkers vertellen hoe dat er bij hen uitzag én wat het opleverde.

Elke dinsdag, zo tegen 4 uur ’s middags, wisselt corporate recruiter Mara de Jonge van Ballast Nedam West haar kantoorkloffie in voor een trainingsoutfit. Met ongeveer 20 collega’s gaat ze naar buiten voor een uurtje lekker afzien. Squats doen, jumping jacks, lunges, gewichtjes heffen, circuitjes draaien met verschillende oefeningen. Onder leiding van personal trainer Cheryl wordt een heel kracht- en conditieprogramma afgewerkt. “Superleuk”, vindt ze. “Het is een topmanier om de dag op een gezonde manier af te sluiten. Je gaat daarna moe en voldaan naar huis.”

Week van de Vitaliteit

Dit bootcamp vond voor het eerst plaats in oktober 2023, als onderdeel van de eerder gehouden Week van de Vitaliteit. Initiatiefneemster Marleen van de Wetering van HR: “Ik werd geïnspireerd door mijn collega’s Nathalie Lambers en Anouk Mook, van onze zusterbedrijven Laudy en Heddes. We hebben tegelijkertijd een vitaliteitsweek gehouden, met per bedrijfsonderdeel een eigen sausje.” Alle medewerkers van Ballast Nedam West en Heddes ontvingen een week lang elke dag een nieuwsbrief, met informatie over onder meer mentale gezondheid, fysieke gezondheid, werkhouding en recepten voor gezonde maaltijden.

Ook werden er posters opgehangen en werd er een vitaliteitskalender geïntroduceerd. Deze kalender sloot aan bij bestaande externe initiatieven, zoals de Internationale Dag van de Slaap en de Fiets naar je Werk Dag. Marleen: “Voldoende beweging is natuurlijk voor iedereen belangrijk, maar zeker voor mensen met een kantoorbaan. Als we niet uitkijken, stappen we ’s ochtends in de auto, zitten we de hele dag achter ons bureau en rijden we aan het einde van de dag weer naar huis om daar op de bank neer te ploffen.” Met een mailbericht attendeerde Marleen alle collega’s dus op de Fiets naar je Werk Dag. Ze knoopte er het verzoek aan vast om er een foto van te maken en op social media te posten. “Ik was best laat met die oproep, maar toch hebben meerdere collega’s een post geplaatst. Daar werd ik echt wel blij van. Ook omdat we daarmee meteen de aandacht konden vestigen op het Fietsprivé Plan van Ballast Nedam. Het mes van die regeling snijdt aan twee kanten, want fietsen is behalve goed voor de gezondheid ook goed voor het milieu.”

Woorden en daden

In het kader van de Week van de Vitaliteit vonden ook nog twee ‘Boost Your Flow’ sessies plaats. Deze workshops besteedden aandacht aan het bewustzijn rondom fitheid op het werk: de trap nemen in plaats van de lift, zelf je koffie halen zodat je een loopje hebt, enzovoort. Hoe reageerden de collega’s op het totale vitaliteitspakket? “Positief”, antwoordt Marleen. “De nieuwsbrieven leidden er bijvoorbeeld toe dat bepaalde zaken voor het eerst echt besproken werden, zoals werk-privébalans en sporten. Iedereen loopt tegen dezelfde praktische problemen aan. Geen puf om te sporten, te weinig tijd om gezond te koken. Nu stelden we elkaar ineens de vraag: wat doe jij aan beweging? Het leek alsof er een taboe werd doorbroken, maar dan wel op een laagdrempelige en ontspannen manier. Als je dan daadwerkelijk met elkaar gaat bootcampen, zet je die woorden samen ook nog eens om in daden.”

Samen afzien

Van de 40 medewerkers op het kantoor van Ballast Nedam West doet ongeveer de helft mee met de wekelijkse bootcamps. Goed voor de gezondheid, natuurlijk. Maar het is meer dan dat, vindt Mara. “Je bent samen met je collega’s aan het afzien. Dat schept een band. Die was er al, maar het heeft hierdoor een andere dynamiek gekregen. De volgende dag vragen we elkaar wie er spierpijn heeft, en lachen we om de situaties die we tijdens het trainen hebben meegemaakt. Dat vergemakkelijkt de communicatie, ook in de context van het werk. Het heeft absoluut een positieve invloed.”

Een bedrijf dat dit mogelijk maakt voor de medewerkers, heeft volgens Mara duidelijk het beste met hen voor. “Door die bootcamps voel je je fysiek en mentaal beter. Je zit lekkerder in je vel, zowel privé als qua werk. En dat laatste komt natuurlijk weer ten goede aan het bedrijf. Als medewerkers fit zijn, leidt dat tot minder verzuim en meer productiviteit.” In 2024 organiseert Ballast Nedam West opnieuw een Week van de Vitaliteit, weet Marleen inmiddels. “Wellicht willen we er wat meer diepgang aan geven, maar daar zijn we op dit moment nog over aan het nadenken.” En de bootcamps? “Die liepen als pilot tot het einde van 2023. Daarna hebben we ze geëvalueerd, en besloten om er in het nieuwe jaar mee door te gaan. Wegens succes geprolongeerd, dus!”

Terug naar: