Start bouw van 770 woningen in Cartesius Utrecht

De tweede fase van Cartesius Utrecht is officieel begonnen. In deze fase van de gebiedsontwikkeling komen 770 nieuwe woningen, waaronder sociale huurappartementen boven het monumentale CAB. Deze start is ingeluid door Marja Appelman (Directeur Woningbouw van het Ministerie van BZK) en Suzanne Schilderman (Wethouder bij Gemeente Utrecht).

Deze gezonde gebiedsontwikkeling transformeert het voormalig werk- en rangeerterrein van NS naar een wijk waar mensen langer gezond en gelukkig kunnen leven. De tweede fase bevat verschillende woningtypes, zodat alle doelgroepen van sociaal tot luxe segment zich thuis kunnen voelen. Fases 2 tot en met 5, met ruim 2.600 woningen, worden ontwikkeld door Ballast Nedam Development en MRP.

De woningen van fase 2 zijn onder andere sociale huurappartementen van woningcorporatie Portaal en de unieke appartementen boven het monumentale CAB. Het CAB zelf wordt ontwikkeld tot de “Huiskamer van de Wijk” met een supermarkt, horeca en het CAB Lab voor onderzoek en experimenten.

Groen wonen in Cartesius

Cartesius Utrecht krijgt haar eigen Cartesius Park. Een groene oase midden in de wijk die aansluit op een Groene Lus rondom Cartesius. Deze lus zal ook andere delen van de stad verbinden aan deze nieuwe stadswijk. Minimaal 30% van de wijk wordt groen ingericht om de klimaatadaptatie en biodiversiteit van het gebied te bevorderen.

Deelmobiliteit

De woningen van Cartesius Utrecht hebben een beperkt energieverbruik. Dat komt onder andere door een collectieve bodemenergiebron die energie voor warm tapwater en verwarming opwekt. Ook zijn de woningen voorzien van zonnepanelen. De stadswijk is autoluw en duurzame mobiliteit is vanzelfsprekend. Iedere nieuwe bewoner krijgt een gratis kennismakingsabonnement voor deelmobiliteit. Er komen ruime en comfortabele fietsenstallingen en goede fiets- en wandelpaden. Dankzij de nieuwe fietstunnel onder het spoor zijn bewoners bovendien snel in de binnenstad.

Terug naar: