In de timmerfabriek bouwen onze leerlingen aan hun toekomst

In de timmerfabriek bouwen onze leerlingen aan hun toekomst

Marchel was voorheen personal trainer, maar gooide het roer om. Ondertussen was Rody al allround timmerman, maar zocht hij een specialisatierichting. Beiden kwamen terecht bij onze collega en leermeester Peter, die hen in de timmerfabriek van Ballast Nedam Materieel de fijne kneepjes van het betontimmervak leert.

Op deze locatie van Ballast Nedam is de stelling van Pythagoras misschien wel het meest belangrijk. In de timmerfabriek in Almere bouwt een klein team aan het betontimmerwerk voor onder andere de A24 Blankenburgverbinding en de Prinses Amaliahaven. Leerlingen Marchel en Rody lopen niet zomaar rond in de fabriek. Door de kennisoverdracht die dagelijks plaatsvindt, blijft de fabriek draaiende. Ook wanneer leermeester Peter bijvoorbeeld over drie jaar met pensioen gaat. Tot die tijd geeft hij het vak door aan de jongere generatie. “Dit werk is ambacht”, ziet Peter. “Mensen realiseren zich vaak niet dat ons werk echt handwerk is. Dat probeer ik ook aan de jongens mee te geven. Schroeven kan iedereen. Maar het gaat om de manier waarop je dat doet. Daarom laat ik hen zwoegen als ze zelfstandig aan het werk zijn. Ik laat ze fouten maken én fouten herstellen. Daar leren ze een hoop van.”
Peter kent de zaagfabriek goed. Hij sleutelt hier al ruim 25 jaar aan de werkstukken die de fabriek verlaten. “Vroeger leerde je het vak van je ouders. Zo ging dat bij mij ook: mijn vader was renovatietimmerman en als achtjarige jongen ging ik al met hem mee. Daarna heb ik de opleiding gevolgd tot allround timmerman. Inmiddels hoef ik tekeningen maar kort te lezen tot ik een eventuele fout ontdek. En die expertise leer ik nu ook aan mijn leerlingen.”

Opleiding tot betontimmerman

Marchel en Rody volgen een BBL-opleiding tot allround Betontimmerman en gaan vier dagen per maand naar hun opleiding. Daar leren ze tekeningen maken, tekeningen lezen, berekeningen maken, calculeren en relevante milieuwetgevingen toepassen op hun werk. De overige doordeweekse dagen werken ze onder de vleugels van leermeester Peter in de timmerfabriek van Ballast Nedam. “In het afgelopen jaar heb ik al veel geleerd”, zegt Marchel. “De werkstukken die wij in deze fabriek maken moeten exact zo zijn als op de tekening. Daarom werken we heel secuur en komt het aan op de millimeter. Ik verraste mijzelf toen ik erachter kwam dat die precisie mij best goed ligt. Maar op het gebied van tekeningen maken en lezen wil ik nog verder groeien. Daar draait het uiteindelijk om.” Ondertussen klimt zijn leermeester een trap op en haalt hij een tekening uit een kast aan de wand. “Daarom moet je veel oefenen”, zegt Peter. “Kom, dan kijken we even naar deze. Eens zien of je alles herkent.”

Leren bij Ballast Nedam

Twee rechterhanden en veel enthousiasme, zijn essentiële ingrediënten om een leerplaats bij Ballast Nedam te bemachtigen. Jaarlijks start een leergierige groep leerlingen bij Ballast Nedam. Zij worden opgeleid tot bijvoorbeeld Machinist, Boormeester, Heibaas of Timmerman.

Kom jij ook bij ons leren?
Die leerpunten van Marchel herkent Rody ook: “Ik wil dat mijn werk er strak uit komt te zien", zegt hij. "Inmiddels ben ik hier al vijf jaar en werk ik zelfstandig. Maar er is nog genoeg te leren. Ik wil alles weten. En hoe meer ik leer, hoe ambitieuzer ik word. Het voelt een beetje stom om te zeggen, maar ik ben in deze timmerfabriek echt verliefd op mijn werk geworden.”

'Hoe zou dit gemaakt zijn?'

Voordat Rody in de timmerfabriek startte, kende hij het begrip ‘betontimmeren’ nog niet en als hij onder een brug reed, vielen de pilaren of andere elementen uit de constructie hem niet op. Maar nu is dat anders. “Ik vraag me nu standaard af: hoe zou dit gemaakt zijn? De werkstukken die wij maken, zijn later helemaal verwerkt in het geheel. Maar ik weet inmiddels hoeveel werk daar verborgen zit. Zo heb ik voor de A9 Gaasperdammertunnel bijvoorbeeld de wanden gemaakt. Die zijn 13 bij 5 meter, of soms zelfs nog groter. Je kunt je voorstellen dat dat heel veel schroeven en klemmen waren. Met het nachttransport zijn ze vanuit onze fabriek in Almere naar Amsterdam gereden. Dat maakt mij echt wel trots.”

Tip: Hier vind je alle stages en leerplaatsen bij Ballast Nedam

Terug naar: