Bouwteamovereenkomst: parkeergarage Zuid in Nieuwegein

Ballast Nedam en gemeente Nieuwegein werken samen aan de meest duurzame parkeergarage van Nederland

Parkeergarage Zuid in Nieuwegein gaat voorbij de gebaande paden en moet de meest groene en duurzame parkeergarage in Nederland worden. Ballast Nedam en gemeente Nieuwegein hebben een bouwteamovereenkomst voor dit project gesloten en werken aan het uiteindelijke ontwerp.

De parkeergarage komt naast het Zuidstedeviaduct nabij het St. Antonius ziekenhuis en krijgt ruim 550 parkeerplekken. Daarvan zijn 237 plekken bestemd voor toekomstige bewoners van nieuwbouwproject CityPromenade. Het ontwerp is in handen van Ballast Nedam Parking en architectpartner wUrck.

Samen werken aan duurzame doelen

Ballast Nedam Parking won de inschrijving voor de nieuwe parkeergarage mede door de visie op duurzaamheid en leefbaarheid. Deze sluit aan bij de ambitie van de gemeente om van Nieuwegein de duurzaamste binnenstad van Nederland te maken en bij de missie van Ballast Nedam Parking om samen met klanten en vaste partners parkeergarages te verduurzamen door circulair te bouwen en de CO2 uitstoot te minimaliseren.  

In de parkeergarage is daarom een grote rol weggelegd voor de natuur. Dankzij een gevel met bamboe, hout en planten gaat de parkeergarage CO2 opslaan en een positieve bijdrage leveren aan biodiversiteit. De parkeervoorziening gaat netto energie opleveren in plaats van gebruiken. In het bouwteam onderzoeken Ballast Nedam en de gemeente Nieuwegein bovendien de optimale kansen van herbruikbaarheid, zodat de garage een nog hogere duurzaamheidsfactor krijgt.

Ontwerp: wUrck / Artist impression: Moss

Terug naar: