Van Nellefabriek

Vandaag heeft het Werelderfgoedcomité van UNESCO de Van Nellefabriek in Rotterdam de status van Werelderfgoed toegekend. Het is een wereldwijde erkenning van de unieke en universele waarde van de voormalige koffie-, thee- en tabakfabriek.

De in de jaren ’20 ontworpen en gebouwde fabriek is een opvallende en karakteristieke prestatie van het modernisme. Het fabriekscomplex bestaat uit verschillende aaneengeschakelde gebouwen en is een van de hoogtepunten van de industriële architectuur uit de 20e eeuw. Vooraanstaande architecten noemden de fabriek kort na de bouw ‘het mooiste schouwspel van de moderne tijd’ (Le Corbusier, 1932) en ‘een gedicht in staal en glas’ (Robertson en Yerbury, 1930).

Ideale fabriek

Opdrachtgever K. van der Leeuw en de architecten J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt slaagden er gezamenlijk in om de ‘ideale fabriek’ te realiseren: functioneel, mooi én open. Men gebruikte het daglicht om de werkomstandigheden voor de arbeiders aangenaam te maken. Dit getuigt van werkgeverschap met hart voor de lichamelijke en geestelijke verzorging van medewerkers; in die tijd nog geen vanzelfsprekend onderdeel van bedrijfsvoering.

Tiende Werelderfgoed voor Nederland

Met de toekenning aan de Van Nellefabriek staan nu in totaal tien erfgoederen in het Koninkrijk der Nederlanden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Voor Rotterdam is het de eerste Werelderfgoedsite en daar is de stad trots op. Burgemeester Aboutaleb: “Ik ben ontzettend trots op onze nieuwe én historische iconen. De Van Nellefabriek is een van die iconen! Een gebouw, uniek voor zijn tijd in materiaal en vorm, en vanuit sociaal oogpunt zijn tijd ver vooruit. Dat de Van Nellefabriek nu de status krijgt van werelderfgoed is een geschenk voor alle generaties na ons, iets waar alle Rotterdammers heel trots op kunnen zijn.”

Levend houden voor volgende generaties

Jet Bussemaker (Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) voorspelde bij het indienen van het nominatiedossier in 2013 al dat Nederland met de Van Nelle Fabriek goud in handen had: “Dit prachtige gebouw is een voorbeeld van hoe monumenten bewaard en levend gehouden kunnen worden voor de volgende generaties. Aan het gebouw zijn de nodige aanpassingen gedaan, maar de geest van weleer leeft in alle opzichten voort.”

Nieuwe ‘Van Nelle-familie’

Na het stoppen van de productie in 1995 heeft de toenmalige eigenaar van de fabriek, Sara Lee/DE, samen met de gemeentelijke overheid gekeken naar een passende herbestemming van het complex. Met de verkoop aan de Van Nellefabriek is een nieuwe ‘Van Nelle-familie’ ontstaan. Directeur Roger Meertens: “Net als voorheen is de huidige Van Nellefabriek een inspirerende werkomgeving waar bedrijven elke dag de meeste mooie dingen ontwikkelen en waar bovendien allerlei (inter)nationale evenementen plaatsvinden.” Hiermee geven we opnieuw inhoud aan de sociaal-culturele functie van de destijds vooruitstrevende fabriek en het gedachtegoed van ‘bouwheer’ Kees van der Leeuw.

Authenticiteit

De succesvolle herontwikkeling van de fabriek vond plaats in 2000-2006 onder leiding van architect Wessel de Jonge; VolkerWessels ondersteunde in de realisatie. ‘De authenticiteit van het complex is door de zorgvuldige renovatie in alle opzichten bewaard gebleven’, aldus het Werelderfgoedcomité. Een resultaat dat de bezoekers en zakelijke gebruikers van de Van Nellefabriek duidelijk kunnen zien en voelen. Comitélidstaat Finland stelde dat ‘the approaches used in Van Nelle are an encouraging and useful example from which we all can learn’ en Algerije zei dat: ‘this property will enrich the World Heritage List’.

UNESCO vergadert in Qatar

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb woonde de toekenning van de Werelderfgoedstatus bij in Doha (Qatar), waar dit jaar het Werelderfgoedcomité van UNESCO vergadert van 16 t/m 26 juni.


Kijk voor meer info op: http://www.unesco.nl

Locatie

Rotterdam

Tags
  • Construction
Projectgegevens

Opdrachtgever: Firma De Erven de Weduwe

Project Fase: Opgeleverd

Bouwtijd: 1925 - 1931

Functiecategorie: Amsterdamse Ballast Maatschappij