Bramske van Beijma

Onze challenger op het gebied van duurzaamheid

Bramske van Beijma: ‘Op het gebied van duurzaamheid zetten we nog meer stappen vooruit’

Energieneutrale bouwplaatsen, een elektrisch wagenpark, verduurzaamde woningbouwprojecten: de ambities van het Klimaatakkoord vormen een mooie taak voor Bramske van Beijma, onze nieuwe Corporate Social Responsibility Director. Ballast Nedam heeft al stappen gezet en geeft nu groen licht aan Van Beijma om te versnellen.

Binnen de verzamelterm Corporate Social Responsibility (CSR) heeft duurzaamheid op dit moment haar belangrijke aandacht. Een thema dat net zoals veiligheid een belangrijk onderwerp voor Ballast Nedam is, vindt Van Beijma. Daarom geeft zij strategisch advies aan tenderteams over de duurzame invulling van een project, waardoor ze gesprekken aanwakkert over bijvoorbeeld duurzaam beton, andere materieelkeuzes of efficiënte logistieke processen.
Ik merk nu al dat er mooie ideeën bij mensen naar boven komen.
Bramske van Beijma Director CSR Ballast Nedam
En daar blijft het niet bij. Ook op het gebied van social return, arbeidsparticipatie en veiligheid wordt binnen de organisatie een verdere slag gemaakt. “Ik merk nu al dat er mooie ideeën bij mensen naar boven komen. Daar moeten we mee aan de slag.”

Een andere invalshoek

Van Beijma heeft een achtergrond bij ingenieurs- adviesbureau Tebodin, waar ze 11 jaar als consultant werkte, waarvan onder andere zes jaar gedetacheerd op Schiphol. Binnen die functie kreeg ze veel mee van de bouwsector, maar keek ze vanuit net een andere invalshoek. Ze blikt terug: “Ik keek altijd breder naar zaken. Ik moest steeds 360 graden draaien en ik leerde mijzelf continu nieuwe technieken aan. De ene keer zat ik op een project in de bagagekelders, en dan weer op een project met tankstations. Ik leerde bij wie ik welke kennis kan ophalen en hoe je gezamenlijk tot iets moois kunt komen.”

Vanuit haar interesse in duurzaamheid kwam Van Beijma in 2012 terecht bij BAM, als hoofd van de afdeling Procesondersteuning in combinatie met de rol van CSR-manager. Vorige maand volgde de overstap naar haar huidige functie bij Ballast Nedam, waar ze in deze eerste maand vooral de balans opmaakt. “Hier zit heel veel kennis, maar die kennis bevindt zich wel verspreid in het bedrijf. Wat doen wij ten aanzien van circulariteit? Waar zit de meeste uitstoot en waar zouden we bepaalde maatregelen kunnen toepassen?”


De informatie die Van Beijma verzamelt uit de kennismakingsgesprekken en wensen van opdrachtgevers worden omgezet in concrete doelen en plannen. “We willen nog verder vooruit. Ik wil niet alleen de vinkjes zetten, juist echte resultaten behalen.” Daarmee doelt ze op bedrijfsonderdelen die zich onderscheiden op duurzaamheidsniveau en gewonnen tenders vanwege innovatieve duurzaamheidsplannen. “We zijn al gecertificeerd op de hoogste norm van de CO2-prestatieladder, maar het is nu zaak om continu nieuwe innovaties te bedenken en business cases op te tuigen. Dat doe ik door het verbinden van kennis, maar ook door de markt op te gaan."

Terug naar