Opgeleverd universiteitsgebouw Feringa Building biedt volop ruimte aan specialistisch laboratoriumonderzoek

Ballast Nedam heeft Feringa Building opgeleverd: één van de grootste en meest indrukwekkende laboratoriumgebouwen van Nederland en de universitaire wereld. Dit gebouw is aardbevingsveilig en bevat state-of-the-art faciliteiten, zodat 1.400 studenten van Rijksuniversiteit Groningen hier volop onderzoek kunnen doen op het gebied van chemical engineering, (nano)technologie, materiaalonderzoeken en astronomie.

Universiteitsgebouw Feringa Building staat op de campus van Rijksuniversiteit Groningen, is 260 meter lang en 63 meter breed en telt vijf verdiepingen met kantoren, collegezalen en verschillende specialistische laboratoria. Wat deze labs extra bijzonder maakt, is dat ze onderling uitwisselbaar zijn. Een fysisch lab kan relatief eenvoudig worden veranderd naar een (bio)chemisch lab. En naast deze labs, zijn nog meer ruimtes flexibel inzetbaar. Zo kan het indrukwekkende auditorium met 420 zitplaatsen worden gesplitst in twee kleinere zalen.

Drie V-vormige vleugels met elk vijf verdiepingen zijn zo geschakeld dat laboratoria aan de noordzijde geen hinder van direct zonlicht hebben en de kantoren aan de andere kant van de gang juist zoveel mogelijk daglicht vangen. Bovendien is de gevel bekleed met 18.000 wiebertjes, gemaakt van geanodiseerd aluminiumcomposiet. Door deze behandeling is het slijtvast en blijft het er als nieuw uitzien.

Aardbevingsveilig

Bij het ontwerp en de bouw van dit Groningse universiteitsgebouw is op meerdere vlakken rekening gehouden met aardbevingen. Aardbevingsveilig bouwen houdt in dat het gebouw tijdens een aardbeving zodanig lang overeind blijft dat gebruikers er op tijd uit kunt. Op een hevige aardbeving zal een gebouw zeker reageren, maar hebben gebruikers het gebouw allang veilig kunnen verlaten.

Tijdens een aardbeving leiden zware seismische poeren de kracht af. Zware stabiliteitswanden staan in alle richtingen opgesteld: horizontaal, verticaal en diagonaal. Tegelijkertijd zijn de vijf verdiepingen zo licht mogelijk gebouwd, met aluminium puien, houtskeletbouw en een stalen dakopbouw voor de technische ruimte. De verdiepingsvloeren zijn opgehangen aan kolommen, die door een vakwerkconstructie in de dakopbouw worden gedragen. De krachten worden via twee kolommen in het midden afgedragen naar de fundatie.

Terug naar: