Modulair bouwen
Eén van onze expertises
Ballast Nedam zet dagelijks vele expertises in. Modulair bouwen is daar één van. We voeren deze expertise uit vanuit Ursem Modulaire Bouwsystemen (UMBS): inmiddels uitgegroeid tot een van de meest geavanceerde modulaire systeemleveranciers van Europa. Ursem Modulaire Bouwsystemen werkt nauw samen met ons organisatieonderdeel Heddes Bouw & Ontwikkeling.
Zo bouwen wij modulair
Als het ontwerp is goedgekeurd, bouwen we in onze fabriek een prototype van een of meerdere module(s). Dit prototype laten we testen en door onze klant keuren, waarna we de productie van de serie starten. De geproduceerde modules, inclusief de installaties, gevels en interieurs, worden op de productielijn getest voor vrijgave.
Op de bouwplaats worden de modules met een kraan op hun plaats gezet en vervolgens gekoppeld. De installaties voor water, riool, lucht en elektra worden ‘plug-and-play’ op de centrale leidingen aangesloten. De gevels worden nader afgewerkt, waardoor vervolgens een naadloos, high-end gebouw ontstaat.
Het hoogste modulaire project van Nederland
Op de Laan van Spartaan in Amsterdam-West bouwde Ursem Modulaire Bouwsystemen met Heddes Bouw & Ontwikkeling aan een uniek modulair gebouw van zestien verdiepingen: het hoogste modulaire project van Nederland. In slechts veertien maanden tijd bouwden we de 361 studentenwoningen. Dat is alleen mogelijk doordat de woningen volledig in de fabriek geproduceerd zijn.
Van BIM tot afwerking
Het proces gaat als volgt: alle elementen worden in BIM opgezet en digitaal uitgewerkt. Deze digitale informatie wordt naar de machinerie verstuurd voor het zaagmaatwerk van houten delen en platen. De houtskeletbouw elementen worden volledig geautomatiseerd geproduceerd met CNC freesmachines voor sparingen en voorzieningen. In het tweede deel van de fabriek wordt op de lopende band de module geassembleerd vanaf de betonvloer, waarop de draagconstructie, wanden en het dak worden gemonteerd. Daarna volgt de afwerking en het inbouwpakket. De woonmodules gaan volledig wind- en waterdicht, afgebouwd op transport.
Woningen worden ook samengesteld uit meerdere modules van maximaal 4 meter breed. Het koppelen van modules op locatie zorgt ervoor dat we een uitgebreide hoeveelheid woningtypes kunnen produceren.
De voordelen van modulair bouwen
Modulaire bouwprojecten zijn bovendien minder kwetsbaar voor weersomstandigheden en zijn niet afhankelijk van grote aantallen onderaannemers. In de fabriek zijn de productieprocessen energie efficiënt en is de afvalproductie minder dan 1%, terwijl dat in de traditionele bouw 10-15% is. Modulair bouwen leidt tot minder transportbewegingen wat resulteert in een reductie van geluid, stikstof, stof, files en CO2 emissies. Eenmaal aangekomen op de bouw zijn de modules al voorzien van installaties en interieurs.
Ook op het niveau van duurzaamheid en circulariteit biedt modulair bouwen veel voordelen. Door modulair te bouwen is het bijvoorbeeld eenvoudiger om hoge BREEAM of LEED scores te halen. Ook zijn de modules demontabel waardoor onze opdrachtgever kan inspelen op een continu veranderende markt én zijn de modules en elementen te hergebruiken, voor een duurzame toekomst.
Ontdek meer: conceptwoningen PuurThuys
Met PuurThuys bouwen we vanuit een concept waarbij het bouwproces gestandaardiseerd is. Met deze conceptwoningen maken we het onze klanten extra makkelijk. Via vier stappen realiseren we woningen die perfect zijn afgestemd op de doelgroep. Doordat de bouwmethode en technieken al vooraf bekend zijn, kunnen we snel én voorspelbaar bouwen. We weten immers precies waar we aan toe zijn.
-
Heddes Bouw & Ontwikkeling
- Keern 31, Hoorn
- Tel: +31 (0)229 282 400