Cartesius Utrecht: langer gezond en gelukkig leven

De meest gezonde, OV- en fietsvriendelijke wijk van Nederland

Cartesius Utrecht

Met ruim 2.800 woningen, een groot park, een school, een supermarkt, horeca en diverse andere voorzieningen wordt Cartesius Utrecht een wijk waar het bewoners aan niets ontbreekt. Deze gezonde gebiedsontwikkeling van Ballast Nedam Development en MRP transformeert het voormalig werk- en rangeerterrein van NS naar een wijk waar mensen langer gezond en gelukkig kunnen leven.  

  • 30 procent groen ingericht
  • 2840 woningen
  • 100 bidirectionele deelauto’s

Langer en gezonder leven

Cartesius is geïnspireerd op de wetenschappelijke theorie van de Blue Zones: plekken waar mensen aantoonbaar langer en gezonder leven. Daarom krijgt de stadswijk veel groen en blijven auto’s uit het straatbeeld, op 100 bidirectionele deelauto’s na. Deze auto’s werken als batterij op wielen: een wereldwijde primeur die wij met Hyundai hebben gelanceerd. Door autoluw te ontwerpen krijgen bewoners meer ruimte. Het wordt een wijk waar je je kunt opladen, met een groot park om te relaxen en waar kinderen kunnen buitenspelen. Het terrein moet de meest gezonde, OV- en fietsvriendelijke wijk van Nederland worden.

Een thuis voor iedereen

De wijk krijgt verschillende woningtypes, zodat alle doelgroepen van sociaal tot luxe segment zich thuis kunnen voelen. Cartesius krijgt 25% sociale huurappartementen, een groot aantal middenhuur én vrije sector huurappartementen.

Een duurzame stadswijk

De woningen hebben een laag energieverbruik en zijn gemaakt van materialen die herbruikbaar zijn of het milieu minder belasten. 30% van het gebied wordt groen, waardoor deze gebiedsontwikkeling zorgt voor meer biodiversiteit in de stad. Hiermee gaat Cartesius voortvarend aan de slag met de duurzame ambities van Utrecht.

Meer informatie?

Bedrijfsdirecteur Ballast Nedam Development Onno Dwars
Terug naar: