Een forse metamorfose

De nieuwe gevel maakt het gebouw weer helemaal van deze tijd

Tower Ten WTC Amsterdam

Een groot uitbreidings- en renovatieproject: Tower Ten WTC Amsterdam. Het WTC-complex ligt in het hart van de Amsterdamse Zuidas en bestaat uit negen torens. In feite is het een klein dorp voor kantoorgebruikers, met ruim driehonderd internationale bedrijven uit ruim dertig landen. Ballast Nedam neemt de uitbreiding en renovatie van één van de oudere torens (de D-toren) en de ondergrondse parkeergarage voor haar rekening. Een complexe opgave, waarbij we bovenop én vlak naast bestaande bebouwing werken.

  • 49.000 m2 Nieuwbouw
  • 7.800 m2 Parkeergarage
  • 23 Verdiepingen
We strippen de huidige D-toren tot op het betonskelet. Daarna bouwen we er een nieuwe ‘toren’ van 22 verdiepingen aan vast en zetten we tien verdiepingen op de huidige D-toren. Tot slot breiden we het nieuwe gebouw uit met drie nieuwe paviljoens onder een mooie golvende overkapping. Met een nieuw, eigentijds gezicht en kantoorruimte die volledig voorziet in de behoeften van de moderne kantoorgebruiker. Ballast Nedam is volledig verantwoordelijk voor de realisatie en afbouw, tot aan casco oplevering van kantoorruimtes.

De nieuwe transparante, bijzonder belijnde gevel maakt het WTC weer helemaal van deze tijd. Erachter bevindt zich straks 17.000 m2 volledig gerenoveerde en 32.000 m2 nieuwe vloeroppervlakte. Ook de parkeergarage breidt uit om aan te sluiten op de moderne eisen en behoeften van gebruikers.

Fundering versterken

De uitbreiding is een complex project, waarbij het versterken van de fundering een belangrijk onderdeel is. Specialistisch werk in ontwerp en uitvoering is noodzakelijk om de tien nieuwe bouwlagen te kunnen dragen. We plaatsen bijvoorbeeld vijzels tussen de oude en nieuwe funderingen om het gebouw op hoogte te houden.

Foto: Milan Hofmans

BREEAM-certificering

Project Tower Ten heeft een ontwerpcertificaat BREEAM Excellent behaald. Met deze certificering heeft opdrachtgever CBRE Global Investors de ambitie om de impact van het gebouw op het milieu te minimaliseren.

Groots bouwen in een kleine ruimte

Nog een specialisme van Ballast Nedam dat goed van pas komt: bouwen in een kleine ruimte. In dit geval op een van Nederlands bedrijvigste locaties, de Zuidas, dat ingeklemd is tussen intensief gebruikte wegen en kantoren. Dit vraagt veel aandacht voor de omgeving. Zo letten we op het kantoor- en omgevingsritme en hebben we zorgvuldige communicatie met huurders in het WTC-gebouw. Om overlast te beperken, bespreken we de planning en werkzaamheden vooraf. Soms zijn de maatregelen klein en zetten we bijvoorbeeld bouwradio’s uit. En soms nemen we grotere beslissingen om de omgeving te ontlasten. In goede samenwerking komen we tot een grote uitbreiding van WTC Amsterdam.

Meer informatie?

Halbe Veenstra

Managing Director Ballast Nedam Building Projects

Sinds 1 maart 2021 bekleedt Halbe de functie van Managing Director bij Ballast Nedam Building Projects. Hij is verantwoordelijk voor de oplevering van bouwprojecten, waarbij de tevredenheid van klanten en belanghebbenden voorop staat.

Terug naar