‘Wij geven bestaande bebouwing een tweede leven’
Met nieuwbouw alleen kunnen we het grote woningtekort niet oplossen. Hoe dan wel? Bestaande huizen renoveren en verduurzamen. Dat is ook nog eens goed voor het milieu én de portemonnee van de bewoners. Rudy van der Heyden is senior manager Renovatie en Onderhoud bij Ballast Nedam Zuid en vertelt over de voordelen van duurzame renovatie.
Eigen koers
Rudy loopt al van jongs af aan rond in de bouw: “Mijn vader werkte in de bouw en ik ging vaak met hem mee. Dat vond ik hartstikke leuk. Daarom ben ik ook bouwkunde gaan studeren. Na mijn studie heb ik bij verschillende aannemers en bouwbedrijven gewerkt.”
Rudy startte 6 jaar geleden als senior projectcoördinator bij Laudy in Eindhoven, een dochteronderneming van Ballast Nedam. Na 2 jaar werd hij gevraagd om voor Ballast Nedam Zuid leiding te gaan geven aan de afdeling Renovatie en Onderhoud. “Dat had ik al eens gedaan bij mijn vorige werkgever. Maar omdat ik juist terug wilde naar de inhoud, twijfelde ik eerst. Uiteindelijk heb ik besloten om ervoor te gaan, als ik het wel op mijn eigen manier mocht doen. En dat mocht. Ik kreeg alle vrijheid en kon mijn eigen koers varen.”
Verduurzamen
“In het begin deden we vooral mutatie-onderhoud, zoals deurkrukken, ramen, keukens en badkamers. Maar een paar jaar geleden dacht ik: we staan voor zo’n grote verduurzamingsopgave. Moeten we niet veel meer inzetten op duurzame renovatie? Dat bespaart materialen en voorkomt sloopafval. Tegelijkertijd kunnen we woningen zo energiezuinig en gezonder maken, bijvoorbeeld door betere isolatie en ventilatie. Bewoners hebben hier direct profijt van. Ze krijgen een gezondere woning én een lagere energierekening”, vertelt Rudy. Hij verzamelde een team enthousiaste collega’s en ging aan de slag. Tweeënhalf jaar geleden was de eerste ketensamenwerking (een samenwerking tussen meerdere aannemers) voor verduurzaming een feit. “Op dit moment hebben we meerdere verduurzamingsprojecten in voorbereiding of uitvoering. Aangezien dit vaak grote projecten zijn, werken we meestal met meerdere aannemers samen”, legt Rudy uit.
Bewoners en gebruikers
Ballast Nedam Zuid verduurzaamt en renoveert huizen en panden vrijwel altijd in bewoonde of gebruikte staat. “Daardoor hoeven onze klanten dus geen vervangende woon- of werkruimte te zoeken. Maar het zorgt er ook voor dat wij altijd rekening moeten houden met de bewoners of de gebruikers van een pand. Daarom maken we steeds goede afspraken over de werkdagen en -tijden. Ook zetten we voor ieder project een klantreis op, waarin we de bewoners of gebruikers meenemen in het hele renovatietraject”, vertelt Rudy. “Tijdens het traject meten we continu de bewoners- of gebruikerstevredenheid. Er zijn altijd wel een paar mensen die niet tevreden zijn, al krijgen ze gouden kranen. Dat hoort bij het vak. Maar ik schat in dat 95 procent van de bewoners en gebruikers heel tevreden is over onze manier van werken.”
Opknappen
Inmiddels is Renovatie en Onderhoud een van de belangrijkste expertises van Ballast Nedam Zuid. Zo is er begin 2024 een nieuwe ketensamenwerking getekend voor de verduurzaming van 1.600 woningen. Rudy: “Naast woningen, renoveren we ook kantoren en andere gebouwen. Bijvoorbeeld voor provincie Gelderland, de ANWB en Carglass. Al deze panden geven we een tweede leven. Want waarom zou je iets slopen als je het ook kunt renoveren? Tegenwoordig zijn mensen geneigd om steeds nieuwe spullen te kopen, terwijl dat helemaal niet nodig is. Zo hadden mijn ouders een Opel Kadett die ze helemaal hebben opgereden en is hun keuken ruim dertig jaar oud. Daar moeten we weer een beetje naar terug. Niet alles klakkeloos vernieuwen, maar eerst kijken of iets nog kan worden opgeknapt. Dat doen we ook bij Renovatie en Onderhoud. Vroeger plaatsten we bij een huurderswisseling vaak meteen een nieuwe keuken, maar nu kijken we eerst of we de bestaande keuken kunnen opknappen, bijvoorbeeld met een nieuw blad of een nieuwe kraan.”