Meer kennis over ons brein én veiligheid op de bouwplaats: leiderschapstraject Take Care

‘Brain Based Safety’ staat centraal in Ballast Nedam’s nieuwe leiderschapstraject Take Care. Het traject wordt gevolgd door een grote groep Ballast Nedam collega’s die een operationeel leidinggevende functie op de bouwplaats hebben, zoals voorlieden, uitvoerders, hoofduitvoerders, projectleiders en projectdirecteuren. Zij leren hoe het brein werkt in relatie tot (on)veilig gedrag op de bouwplaats en hoe zij dit positief kunnen beïnvloeden.

“Op de bouwplaatsen kennen we één zekerheid: verandering. We moeten mensen daar nog beter mee leren omgaan”, zegt Geert van der Linde, directeur Veiligheid bij Ballast Nedam. “We hebben gedreven, loyale mensen op onze projecten die voornamelijk technisch geschoold zijn. Vanuit hun opleidingen blinken zij uit in het creëren van technische oplossingen voor problemen. Tijdens dit leiderschapstraject leren zij juist om het team in staat te stellen om problemen te voorkomen of onder tijdsdruk op te lossen. Dat zijn oplossingen die verder gaan dan techniek.”

Brain Based Safety

Deze theorie draait om de werking van het brein en leert de deelnemers waardoor risicovol gedrag ontstaat en hoe dit voorkomen kan worden. Dit verklaart bovendien waarom mensen soms onveilig handelen, ondanks dat zij op de hoogte zijn van de regels en procedures.

Take Care

Geert van der Linde: “Ieder mens heeft blinde vlekken voor zijn of haar eigen gedrag. Als een situatie écht spannend wordt, wat doe je dan? Dit is een training waarin deelnemers leren hoe hun eigen brein werkt en hoe zij andere mensen kunnen inspireren en motiveren. Door goede gesprekken ontstaat bewustwording en begrip. Zo kun je patronen doorbreken.”

“We moeten voor elkaar zorgen, maar dat kan alleen als we elkaar begrijpen. Deze training is daarom een cruciaal onderdeel van de ons veiligheidsprogramma ‘Take Care’. In mijn ogen is de training een succes als iemand wordt aangesproken op zijn of haar gedrag en daarbij ‘dankjewel’ kan zeggen. We moeten onszelf en elkaar beschermen, daar draait het om.”

Terug naar: