Galaxy Tower; luxe hotel en appartementen in hartje Utrecht

Tussen het station en de Jaarbeurs bouwen we een nieuwe eyecatcher: de Galaxy Tower. Een 92 meter hoge toren met een ondergrondse parkeergarage en op de eerste etages een luxe Amrâth Hôtel met 266 kamers, twee restaurants, drie meeting rooms, sauna, zwembad en fitness. Daarboven komen 317 appartementen. De toren heeft een opvallende open structuur met daktuinen, en wordt volledig bekleed met keramiek.

Het ontwerp vraagt een scala aan bouwtechnieken. De wanden van de bouwkuip trillen we niet in de grond, maar frezen we uit. De funderingspalen boren we. Vanwege het open ontwerp gebruiken we op de onderste etages een traditionele constructie. Daarboven gaan we over op tunnelbouw. Zo schakelen we voortdurend over van de ene methode op de andere.

Efficiënt werken in beperkte ruimte

Het hele gebied is volop in ontwikkeling, alle beweegruimte en logistiek moeten we strak afstemmen. Zo is er slechts ruimte voor één torenkraan. Die reserveren we exclusief voor de ruwbouw en de gevel. De overige bevoorrading – waaronder alle afbouw – gaat met de personen- en goederenlift. We plannen nu al de beschikbaarheid van kraan, lift en losplaatsen strak in. Zodat we precies weten waar we aan toe zijn en straks efficiënt kunnen werken.

Goede voorbereiding

De fundering vraagt een logistiek huzarenstukje. De wapening is met ruim een miljoen kilo betonstaal al fors. En dan komt het: liefst 5.800 m3 beton storten aan één stuk. Dat is 40 uur onafgebroken werk, waarvoor ruim 550 betonwagens nodig zijn geweest. In hartje Utrecht. En hartje winter. Al een half jaar voor dato startten we de voorbereiding. En ook het sluitstuk – de bekleding van de gevel met keramiek – vraagt een zorgvuldige voorbereiding. Zo verzekeren we ons van een vlekkeloze uitvoering.

Locatie

Utrecht, Croeselaan

Tags
  • construction
  • Nieuwbouw
  • Toekomstbestendig
Projectgegevens

Project Fase: Realisatie

Bouwtijd: 2018 - 2021

Functiecategorie: Utiliteitsbouw, woningbouw

Kenmerken: 92 meter hoge toren van 30 etages met 317 appartementen, met op de onderste 7 etages een hotel met 266 kamers, 2 restaurants, 3 vergaderruimtes, zwembad, sauna en fitness. Ondergrondse parkeergarage.

Opdrachtgever: De Lelie Vastgoed in opdracht van Amrâth Hôtels/Familie Van Eijl

Partners: Adviseur ontwikkeling: VKZ BV Directievoering: KBS+BTS Architect: Tangram, Constructeur: Van Rossum raadgevende ingenieur, Adviseur installaties: Linssen, Adviseur W en E: Homij, Onderaannemer gevelbekleding: Leebo

Contractvorm: Build only

Werelddoelen