Ballast Nedam Development realiseert eerste woningbouwproject op Strandeiland Amsterdam

Ballast Nedam Development wint eerste tender op Strandeiland Amsterdam met het project Strandeiland №1. Het project zorgt ervoor dat ook dit nieuwe deel van de stad Amsterdam zelfvoorzienend, natuurinclusief en circulair gaat zijn.

№1 draait om duurzaamheid, natuur, een energieconcept en een hechte buurt. Omringd door water en natuur krijgt de locatie 215 woningen: zowel appartementen als grondgebonden woningen. Ook komt er een buurthub met deelvoorzieningen. Het project wordt ontwikkeld door Ballast Nedam Development en is ontworpen door Space&Matter, NL Architects en Zones Urbaines Sensibles. 

Gebaseerd op de duinen

№1 bestaat straks uit vijf verschillende buurtschappen, met ieder zijn eigen landschappelijke biotoop. Deze biotopen zijn gebaseerd op de geleidelijke overgangen die voorkomen in een duinlandschap van nat (duinven) naar droog (duinbos).

Samen met ZUS is een innovatieve aanpak bedacht waarmee het landschap zich ontwikkelt en evolueert. Alle  binnentuinen krijgen een eigen kenmerkende biotoop die past op het eiland. Samen vormen ze een samenhangend landschap. De verschillende biotopen trekken een andere insecten- en vogelpopulatie aan, waardoor de biodiversiteit in №1 versterkt wordt. 

Duurzaam en circulair

№1 wordt een energieleverende wijk, gebaseerd op de natuurlijke kringloop van opnemen-vasthouden-doorgeven. Daarbij is nadrukkelijk gelet op de voordelen die het oplevert voor de toekomstige bewoner, het minimaliseren van piek belasting en net-congestie. Daarnaast krijgt de wijk veel natuurlijke materialen, waarmee circa 1.340 ton CO2 wordt opgeslagen.

Een levendige buurthub

Midden in №1 komt een buurthub: een plek voor parkeren, ontmoeting en deelmobiliteit. Terrassen en gevels zijn voornamelijk biobased en groen en het zonnedak wordt gebruikt voor energieopwekking van de buurt. De hub is flexibel krijgt ook ruimte voor de publieke functies van de wijk. Bovenop de hub komen parkeerplaatsen voor de bewoners.

In de hub kunnen bewoners elkaar ontmoeten en evenementen organiseren of gebruik maken van collectieve voorzieningen.

Het jongste eiland van IJburg

Gevestigd aan het IJmeer is Strandeiland de nieuwe stadswijk voor 20.000 Amsterdammers. Dit nieuwste eiland van IJburg is volop in ontwikkeling. Het wordt met 8.000 woningen een van de grootste toekomstige stadswijken. Het wordt een eiland met veel contact met het water, een stadsstrand van 750 meter, 6 bruggen, een haven en een natuurbaai. De aanleg en ontwikkeling van het eiland gebeurt zo duurzaam mogelijk. Woningen worden met duurzame materialen gebouwd. Het uiteindelijke doel is dat Strandeiland zelf energie gaat leveren.

Op Strandeiland krijgen (elektrische) fietsen en openbaar vervoer voorrang. Strandeiland is straks hét fietseiland van de stad. Met overal (elektrisch) deelvervoer en groene, bijna autovrije, straten, die uitnodigen om te spelen, wandelen, fietsen en te verblijven. Op de pleinen, aan het water, op het strand en in de parken is volop ruimte om te sporten en te ontspannen.

Terug naar: