Vrouwen in de bouw

De vooroordelen kunnen de deur uit

Vrouwen in de bouw: de vooroordelen kunnen de deur uit

Vrouwen kunnen het werk in de bouw net zo goed als mannen. Dat is een overtuiging die bij Ballast Nedam al jaren vaststaat. Ruimte voor verdere groei is er absoluut. Maar de cijfers stijgen: 14,5% van onze collega’s is inmiddels vrouw.

“We zouden hier eigenlijk helemaal geen gesprek over moeten voeren”, zegt Nienke Scheide op de bouwplaats van Galaxy Tower Utrecht. “Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat mannen én vrouwen in de bouwsector werken. Maar laten we eerlijk zijn: zo normaal is het nog lang niet. Als vrouw met jarenlange ervaring in de bouw en techniek merk ik de vooroordelen regelmatig.”

“Als ik over Ballast Nedam als werkgever vertel, krijg ik weleens vreemde blikken. ‘Doe je een administratieve functie?’, vragen mensen dan. Inmiddels ben ik het gewend om het met anderen over mijn werkomgeving te hebben. Werken met voornamelijk mannen is voor mij heel normaal. Ik vind het heerlijk. Soms werk ik een dag op het hoofdkantoor, maar dan verlang ik al snel weer terug naar de bouwkeet.”

We zouden hier eigenlijk helemaal geen gesprek over moeten voeren.
Nienke Scheide QA/QC Coördinator Ballast Nedam
Nienke werkt al bijna tien jaar bij Ballast Nedam. Vanuit diverse technische functies dook ze in de installatietechniek van de A9 Gaasperdammertunnel, A24 Blankenburgverbinding, N31 Harlingen en Avenue2 in Maastricht. Twee jaar geleden maakte ze de overstap naar de afdeling QA/QC. Met dit team zorgt zij ervoor dat de alle bouwprojecten van Ballast Nedam voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen en dat alles voldoet aan de wet- en regelgeving.

Percentages vrouwen in de bouw

Volgens cijfers van het CBS is het aandeel man/vrouw in de bouw verre van gelijk verdeeld. Het percentage vrouwen in de bouw blijft al jarenlang steken op een gemiddelde van 9%. Bij Ballast Nedam ligt dat wat hoger: 14,5% van alle medewerkers is vrouw. Op kantoren van Ballast Nedam ligt dat rond de 20%.

“Diversiteit en inclusie zijn onmisbaar binnen ons bedrijf”, zegt Willem Turkenburg, Directeur HR bij Ballast Nedam. “Het wetsvoorstel over een meer evenwichtige verdeling van mannen en vrouwen in bestuur en management is bedoeld als stimulans en stelt stevige normen, specifiek voor de (semi-)overheid en beursgenoteerde bedrijven. Ballast Nedam is niet beursgenoteerd, maar wij onderschrijven de uitgangspunten van dit voorstel wel: zeker in de bouw zijn meer vrouwen nodig. Zo hebben wij voor onszelf een deadline gesteld: in 2025 is 25% van alle Ballast Nedammers vrouw.”
In 2025 is 25% van alle Ballast Nedammers vrouw
Willem Turkenburg Directeur HR Ballast Nedam

Als klein meisje tussen de machines

Hoe zorg je ervoor dat steeds meer vrouwen enthousiast worden van een carrière in de bouwsector? Mogelijkheden genoeg, vindt Nienke. Maar dan moet je wel vroeg beginnen: “De Ballast Nedammers van de toekomst zitten nu nog op de basisschool. Bij hen liggen de kansen. Kinderen denken creatief na en zij verwonderen zich continu. Ik denk dat we hen als gehele sector nóg enthousiaster kunnen krijgen.”

Als klein meisje maakte Nienke zelf al kennis met dit vak. Ze speelde non-stop met lego en ging met haar vader mee naar zijn werk in de techniek. Ze lacht: “Dan stond ik als klein meisje tussen de graafmachines als een storing werd opgelost. Ik wilde álles weten. Het was wel duidelijk dat ik de techniek in zou gaan.”

Vanuit HR ziet ook Willem Turkenburg kansen. “We zien een toenemend aantal vrouwelijke studenten in relevante studies. Daarom hebben we er vertrouwen in dat er steeds meer vrouwelijke jonge talenten zullen instromen. Zij kunnen bijvoorbeeld starten met een stage, traineeship of junior functie. Zo kunnen ze eventueel doorstromen naar managementfuncties, mits ze dat zelf natuurlijk ook zien zitten.”

Soft skills

Op de bouwplaats kijkt Nienke om zich heen. “Ja. Ik ben toevallig een vrouw. Maar als hier een man had gestaan, hadden we allebei het werk even goed gedaan. Bovendien kunnen vrouwelijke karaktereigenschappen goed van pas komen. Ik merk in het team dat ik relatief gezien wat meer empathisch vermogen heb. En ik ga de verbinding met anderen vaker aan. Die soft skills zijn een goede combinatie met de hardere eigenschappen van een man. Dus, als je mij nog eens vraagt of vrouwen dit werk net zo goed kunnen als mannen, dan zeg ik opnieuw volmondig ja.”

Terug naar: