Voordat de tekeningen klaar zijn, lopen onze kopers al door hun toekomstige woning
Ballast Nedam test met het 3D-configureren van een woning, met behulp van Innobrix. Slimme software waarmee onze kopers de gewenste opties voor hun huis in hun winkelmandje kunnen klikken. Een uitbouw? Openslaande deuren? En zijn die twee slaapkamers wellicht samen te voegen? Met iedere klik kunnen onze kopers hun droomhuis samenstellen, waarbij ze in 3D of met een VR-bril door hun woning kunnen lopen.
Van kavel tot inrichting
Onze potentiële kopers van woningen waar we dit op gaan toepassen, ontvangen de inlog tot hun digitale omgeving. Daarin zien zij de kavelkaart, met in de catalogus de talloze opties die onze kopersbegeleiders hebben toegevoegd. Zo kan een koper bijvoorbeeld kiezen om een uitbouw van 1,20 of 2,40 meter diepte toe te passen. Wordt de optie voor een 2,40 meter uitbouw aangeklikt? Dan is het resultaat gelijk te zien op het 3D-model van de woning. De koper kan dit resultaat vanuit alle hoeken bekijken en kan zelfs virtueel door de woning lopen. Om het geheel compleet te maken, is het zelfs mogelijk om meubels in de ruimte te plaatsen, zodat inzichtelijk wordt gemaakt hoe bijvoorbeeld een hoekbank in de ruimte zou uitpakken.
Een test in Oosterhout
Op woningbouwproject Slotjes in Oosterhout hebben we deze innovatie als test aangeboden aan onze kopers . Ook intern zijn we volop aan het testen en bijschaven. “Als een koper zijn opties gekozen heeft, downloaden wij het bijbehorende Revit-bestand en kunnen we gelijk de tekeningen van de desbetreffende woning klaarmaken voor productie”, zegt BIM-specialist Dino Dizdar. “Vandaag gekozen, is morgen goedgekeurd, geëxporteerd en opgemaakt richting onze afdelingen Engineering en Realisatie. Voorheen kon daar gemakkelijk weken overheen gaan omdat de architect alles nog moest uittekenen. Maar dat heeft dit programma nu al gedaan. Dit proces levert gigantische tijdswinst op.”
Bouwen aan een database
Iedere optie die wordt gekozen is niet alleen een mooie stap voor de koper, maar ook een vooruitgang van onze database. Via de statistieken aan de ‘achterkant’ zien wij bijvoorbeeld de meest gekozen opties en de gemiddelde prijzen. Wordt één optie nooit gekozen? Dan kunnen we deze optie wellicht aanpassen of schrappen. Hoe meer projecten we uitvoeren, hoe meer data over voorgevels, daken en tuindeuren in onze database wordt toegevoegd. “Zo maken we onze eigen bibliotheek aan woningen”, zegt Dino Dizdar. “Dit kunnen we slim inzetten in toekomstige projecten. Voor mij is deze stap een doorbraak omdat het ons proces ontzettend ten goede komt. Dit geeft onze kopers al vanaf het begin een duidelijk beeld van hun toekomstige woning. Dat is precies ons doel.”