Justitieel Complex Zaanstad in korte tijd drievoudig ISO gecertificeerd

23 februari 2017

Op het project Justitieel Complex Zaanstad is een nieuwe mijlpaal bereikt. Op de normen kwaliteit, milieu en informatieveiligheid is na een uitgebreide audit een positief advies gegeven voor de uitgifte van drie ISO certificaten. In een korte en hectische periode is deze prestatie bijzonder knap te noemen. Naast de bouw en coördinatie van de installatietechniek is Pi2 B.V. (100% Ballast Nedam) verantwoordelijk voor het beheer tijdens de exploitatie gedurende 25 jaar.
 
Na de start van de exploitatiefase op 1 maart 2016 is het voltooiingcertificaat medio oktober 2016 afgegeven. Vlak daarna zijn de eerste gedetineerden ingestroomd, zijn de operationele teams gevormd en is de samenwerking met de medewerkers van Dienst Justitiële Inrichtingen opgestart. Naast alle diensten omtrent beheer en onderhoud, is bovendien gestart met het vormgeven en inrichten van het kwaliteitsmanagementsysteem. Een onontbeerlijke fase in het transparant en voorspelbaar helpen managen van het afgesproken proces waarbij de focus ligt op continu verbeteren. Inmiddels zijn alle belangrijke processen in kaart zijn gebracht en zijn voor de meest voorkomende werkzaamheden de werkprocessen vertaald naar werkinstructies.  

TÜV Rheinland

Afgelopen week is er een audit team van maar liefst 3 auditoren vanuit TÜV Rheinland op bezoek geweest in Zaanstad. De volledige dienstverlening (van monitoring, omgaan met digitale informatie, milieu, operationele processen tot aan zelfs directiebetrokkenheid en leiderschap) is de revue gepasseerd. Alle drie de auditoren waren erg onder de indruk van het kwaliteitsmanagementsysteem. Gevolg: Een positief advies voor afgifte van de drie ISO certificaten (NEN/ISO 9001:2015, NEN/ISO 14001:2015  en NEN/ISO 27001:2013). 

Over het project

In Zaanstad bouwde Ballast Nedam een nieuw justitieel complex, ter vervanging van de verouderde accommodatie in de regio. Het nieuwe gebouw heeft een oppervlakte van 68.000 m² en biedt plek aan ruim duizend gedetineerden. Kernbegrippen voor het ontwerp: humaan, sober, doelmatig en robuust. Deze principes gelden ook voor de techniek en de invulling van de exploitatie. Het justitieel complex is toekomstbestendig, kan multifunctioneel worden ingezet en is geschikt voor celgebruik van meer personen.
 
Exploitatiemanager Jeroen Posthuma:  “Ik ben super trots op iedereen die hieraan heeft bijgedragen, want dit resultaat is te danken aan ons allemaal. Op naar de komende 24 jaar!”